Menu

Nem lesz téma a belorusz atomerőmű

Nem lesz téma a belorusz atomerőmű - Atomenergia info
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlése nem tárgyal arról a litván határozati javaslatról, amely az atomerőmű-építés miatt is bírálja Belaruszt, és a beruházás felfüggesztésére szólít fel.

 

A testület ezekben a napokban Minszkben tartja éves ülésszakát, és a napirend jóváhagyásáért felelős Állandó Bizottság vetette el Laurynas Kasciunas litván konzervatív képviselő kezdeményezését.

A javaslat egyebek közt azt állította, hogy a litván-belorusz határtól húsz, a litván fővárostól, Vilniustól pedig ötven kilométerre zajló atomerőmű-beruházás helyszínét nem megfelelő módon választották ki, továbbá az építkezés sietve, a minőségi és biztonsági előírások be nem tartása mellett, nem átláthatóan zajlik. Az indítvány ezért a munkálatok felfüggesztését kezdeményezte mindaddig, amíg „nem teljesülnek a biztonsági követelmények”.

Kent Harstedt svéd képviselő, a parlamenti közgyűlés alelnöke, a belorusz választásokat megfigyelő legutóbbi EBESZ-missziók vezetője viszont nem támogatta a litván javaslatot. A dokumentum emberi jogi ügyekkel mos össze egy kétoldalú vitát, ráadásul valótlan állításokat is tartalmaz – mondta. Az Állandó Bizottságban végül csak összesen nyolc ország támogatta a vilniusi kezdeményezést, húsz – köztük Ausztria, Csehország, Görögország, Kanada, Nagy-Britannia és Svédország is – ellene szavazott, huszonkilenc pedig tartózkodott.

Az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének litván delegációvezetője, Virginijus Sinkevicius bírálta a döntést. Egyebek közt arra hivatkozott, hogy a nukleáris ügyeket nem lehet kétoldalú kérdésként kezelni.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére