Menu

Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ)

Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ)

Az  International Atomic Energy Agency (IAEA), azaz a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az atomenergetika békés felhasználásának előmozdítására és katonai célú használatának meggátolására létrehozott nemzetközi szervezet.

Az International Atomic Energy Agency-t 1957. július 29-én az ENSZ keretei között alapították meg. Formálisan független ugyan a világszervezettől, de beszámolási kötelezettsége van annak közgyűlése és Biztonsági Tanácsa előtt is. A bécsi székhelyű NAÜ Genfben, New Yorkban, Torontóban és Tokióban is működtet egy-egy regionális irodát. Mindezek mellett kutatóközpontokat, laboratóriumokat tart fenn, illetve támogat Bécsben, az ugyancsak ausztriai Seibersdorfban, Monacóban és Triesztben. A szervezet főigazgatója 2009 óta a japán Amano Jukija. A 159 államot egyesítő szervezet, amelynek Magyarország az egyik alapító tagja, a nukleáris technikai és tudományos együttműködés kiemelkedő fóruma.

Feladatai közé tartozik az atombiztonság erősítését szolgáló előírások, garanciák kidolgozása és – többek közt helyszíni ellenőrzések révén – a betartatása is. A NAÜ és akkori főigazgatója, az egyiptomi Mohamed el-Baradei 2005-ben Nobel-békedíjat kapott.

 

Kapcsolódó cikkeink:

NAÜ Tengeri Környezetvédelmi Laboratóriuma
Atomterroristák fenyegetnek?
A NAÜ vizsgálhatja a Balti Atomerőmű környezeti hatását
A nukleáris villamosenergia-termelés alakulása – NAÜ előrejelzés


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére