Menu

Dorothy Crowfoot Hodgkin

Dorothy Crowfoot Hodgkin

Dorothy Crowfoot Hodgkin brit vegyész, kémikus, krisztallográfus, kémiai Nobel-díjas tudós.

 

Dorothy Crowfoot Hodgkin 1910 májusában született Egyiptom fővárosában, Kairóban. Az apja egyik szudáni barátja hatására kezdte érdekelni a kémia 10 éves korában. A legtöbb idejét testvéreivel töltötte. Tanulmányait a Sir John Leman Iskolában kezdte, ahol egy másik lánnyal együtt lehetőséget kaptak, hogy a fiúkkal együtt kémiát tanulhassanak. 1928-ban az oxfordi Somerville Főiskolán kezdett tanulni. Vegyítette a kémiát és a régészetet, mivel a régészetet már kiskorában izgalmasnak találta hála az apjának, aki ezzel foglalkozott Szudánban. Itt kezdett el érdeklődni a krisztallográfia (kristálytan) iránt.

Később Cambrige-ben végzett kutatásokat, majd munkatársával együtt a pepszin nevű fehérjéről elkészítették az első röntgendiffrakciós felvételt. 1937-ben összeházasodott Thomas Hodgkinnal, akinek szakterülete a történelem és a politika. Szterinekkel kezdett foglalkozni, majd 1942-től kutatásokat végzett a penicillinnel. 1948-ban a B12-vitaminnal folytatott kísérleteket, és elkészítette az első röntgenfelvételt erről a vitaminról, ami köztudottan az egyik legbonyolultabb nem fehérje jellegű vegyületek közé tartozik. Ezt a munkáját 1964-ben kémiai Nobel-díjjal jutalmazták.

1969-re már az inzulin molekula háromdimenziós szerkezetének megfejtése is elkészült. 1970-től kancellár volt a Bristoli Egyetemen, 1977-ig a Királyi Társaság professzora. 1977-től pedig az oxfordi Wolfson Főiskola tagja.

A Nobel-díjon kívül számos egyéb kitüntetést is kapott, mint például a VII. Eduárd brit király által alapított becsületrendet, a Copley-érmet és a Nemzetközi Lenin-békedíjat. Dorothy Crowfoot Hodgkin 1994-ben hunyt el.

 

Dorothy Crowfoot Hodgkin brit vegyész, kémikus, krisztallográfus, a kémiai Nobel-díj tulajdonosa.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére