Menu

Galina Alekszejevna Petkevics

Galina_Alekszejevna_PetkevicsTalán kevesen tudják, de annak ellenére, hogy az atomenergetika területét inkább férfias szakmának hinnénk, mégis nemrégiben egy orosz hölgy, Galina Alekszejevna Petkevics kapta meg a kolai atomerőmű veteránjaként az atomiparban nyújtott teljesítményt elismerő kitüntetés első fokozatát.

 

Az indoklásban szerepel, hogy Galina Alekszejevna a munkáját lelkiismeretesen, magas szakmai színvonalon és eredményesen végzete.  Galina Alekszejevna a kolai atomerőmű műszakváltásért felelős igazgatója volt. Az atomenergia-ipar egészét tekintve hasonlót sem akkor, sem azóta nem produkált az élet. 1973-ban őrá bízták az első energiablokk indítását az erőműben. Műszakváltási igazgatóként a kolai atomerőműben huszonkét évet töltött el, később a Társadalmi Információs Központ vezetőmérnöke lett, 2010-ben ment nyugdíjba.

Galina Alekszejevna atomipari dinasztiaalapítóként is számon tartják. A férje, néhai Vlagyimir Vlagyimirovics a hetvenes években a kolai atomerőmű igazgatója volt. Fia, Genagyij és menyasszonya, Tatjana több évig különböző atomerőművekben töltöttek be vezető pozíciókat. Genagyij jelenleg a Roszatom alkalmazottja, Galina unokái pedig az atomiparban dolgozó tudósok.

 

Forrás: http://kolanpp.livejournal.com/75260.html


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére