Menu

Irène Joliot-Curie

Irène Joliot-CurieIrène Joliot-Curie francia Nobel-díjas atomfizikus, fizikokémikus.

 

Irène Joliot-Curie 1897-ben született Párizsban, Pierre Curie és Marie Curie Nobel-díjas házaspár gyermekeként. Tanulmányait az érettségi után a párizsi egyetemen folytatta matek, fizika szakon, amit kiváló eredményekkel el is végzett. Az I. világháború alatt röntgenező nővérként dolgozott a fronton, majd anyja asszisztense lett 1918-ban a Radiológiai Intézetben (mai nevén Marie Curie Rádium Intézet). 1925-ben védte meg doktori értekezését, majd ugyanebben az évben megismerkedett Frédéric Joliot-tal, akivel rögtön egymásba szerettek. Nem sokkal később, 1926 októberében egybekeltek, és mindketten felvették egymás nevét. Így Frédéric is megkaphatta a tudomány területén már nagy tiszteletnek örvendő Curie nevet. 1928-tól nem csak a magánéletben alkottak egy párt, hanem a munkában is.

1934-ben a Joliot-Curie házaspár együtt kísérletezett az alfa-sugárral, és ekkor fedezték fel a mesterséges radioaktivitást. 1935-ben a radioaktív elemek előállításáért elnyerték a kémiai Nobel-díjat.

1936-ban Irénet kutatási államtitkárrá nevezték ki Léon Blum kormányában, majd egy évvel később professzor lett a Sorbonne egyetemen. Férjével együtt a II. világháborúban csatlakoztak az ellenállási mozgalomhoz, és robbanószereket készítettek. 1944-ben azonban Irène-nek el kellett menekülnie Svájcba, és magával vitte a két gyermeküket is. Közben mindketten megkapták a Becsületrendet, majd Iréne a Rádium Intézet igazgatója lett. Részt vehetett a Franciaország első atomreaktorának kifejlesztésében is. Férjét politikai nézetei miatt felmentették az atomenergia-bizottság főbiztosa posztja alól, valamint 1954-ben megtagadták Iréne tagsági jelentkezését az amerikai kémiai társaságba.

Iréne munkájában és a magánéletben is elismert személy volt. Sokat sportolt szabadidejében, többek között kiválóan síelt. 1956 márciusában azonban leukémiában meghalt. Halálához feltehetően hozzájárult a radioaktív sugárzással való munka, akárcsak anyjánál.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére