Menu

Lise Meitner

Lise MeitnerLise Meitner osztrák-svéd atomfizikus, aki többek között elméleti magyarázatot adott az első maghasadásra, melyet Otto Hahn hozott létre 1938-ban.

 

Lise Meitner 1878-ban született Bécsben. Az osztrák-svéd atomkutató először Berlinben, majd Svédországban folytatta kutatásait. Zsidó származása ellenére evangélikusként nevelkedett. A polgári iskolai évek után franciatanári vizsgát tett, majd 1901-ben magántanulóként leérettségizett, ugyanis lányoknak akkoriban még nem lehetett gimnáziumokba beiratkozni. Szintén ebben az évben kezdte meg tanulmányait a Bécsi Egyetemen, ahol matekot, filozófiát és fizikát tanult. Már ekkor érdekelte a radioaktivitás, és 1906-ban a Bécsi Egyetemen le is doktorált fizika szakon. Ő volt a második nő, akinek ez sikerült. Régi álma volt, hogy Marie Curie mellett dolgozhasson, ám sajnos ez nem sikerült neki, ezért a bécsi Elméleti Fizika Intézetben kezdett dolgozni.

1907-ben költözött Berlinbe, ahol titokban dolgozott Otto Hahn kémikussal, mivel ekkor a nők még hivatalosan nem tanulhattak. Nem sokkal később, 1908-ban Lise belépett az evangélikus egyházba. Egy évvel később Hahnnal együtt felfedezték a radioaktív visszalökődést, majd a radioaktív atommagokat. Ezután Lise álma teljesült, és megismerkedett Albert Einsteinnel, valamint Marie Curie-vel. Az I. világháború alatt elszakadt Hahntól, de 1907-re ismét együtt dolgozhattak. Felfedezték a protaktítiumot, majd ezután 1908-ban végre saját radiofizikai részleget kapott a Vilmos Császár Kémiai Intézetben, ahol a fizikai-radioaktivitás részleg vezetője lett. Ő fedezte fel az Auger-effektust* 1923-ban, majd 3 évvel később a Berlini Egyetem egyik professzora lett.

Amerikából gyakran kérték a segítségét, atombomba építés céljából, de megrögzött pacifista révén Lise sosem fogadta el a meghívásokat. Élete során sok kitüntetésben részesült, például 21 tudományos kitüntetést kapott, elnyerte a Max Planck-érmet, az Otto Hahn-díjat és az Enrico Fermi-díjat, valamint az Osztrák Tudományos Akadémia első női tagja volt. Viszont a Nobel-díjat sosem kaphatta meg, mivel a náci Németországból való szökése után nem tudott Hahnnal együtt dolgozni, bár többször is jelölték rá.

 

Érdekesség

  • Lise Meitner a fizikának szentelte életét, amit a 169 publikációja igazol. Sosem házasodott meg, és gyermeket sem szült. Ekképpen fogalmazott életéről: „Szeretem a fizikát, s nehezen tudom az életemet elképzelni nélküle. Ez olyan szerelem, mint amit aziránt érzünk, akinek majd mindent köszönhetünk. Magánemberként állandó lelkiismeret furdalásom van, de fizikusként tiszta maradt a lelkiismeretem.”
  • Szerette a természetet, és gyakran visszahúzódott az erdőbe, hogy egy elméleti problémát alaposabban végiggondoljon.

 

 

*Auger-effektus: „Az instabil konfiguráció idővel az elektronszerkezet átrendeződéséhez, relaxálódásához vezet, amelynek során a betöltetlenné vált, energetikailag mélyebben fekvő állapot rekombinálódik, azaz egy lazábban kötött atomi elektron tölti be azt. Az átrendeződés során a kezdeti és végállapotok közötti potenciális energiakülönbség miatt energia szabadul föl. Ez az energia vagy egy röntgen foton formájában távozik, vagy átadódik egy másik atomi elektronnak, újabb gerjesztést vagy ionizációt eredményezve.”

Forrás: atomki.hu

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére