Menu

Marie Curie

Marie CurieMarie Curie lengyel származású francia fizikus és kémikus, a radioaktivitás úttörő kutatója.

 

Marie Curie Maria Sklodowska néven született Varsóban 1867. november 7-én. Ötödik gyermekként látta meg a napvilágot. Rendkívül nehéz anyagi körülmények között élt családjával, ezért tanári állást vállalt, majd 18 évesen nevelőnőnek ment. 1891-ben, nővére segítségével, sikerült kijutnia Párizsba és ott megszerezte diplomáját fizikából, majd matematikából. Az egyetem után a párizsi Fizikai és Ipari Kémiai Intézetben dolgozott, ahol megismerte Pierre Curiet, akihez 1895-ben hozzá is ment.

1896-ban Henri Becquerel felfedezte a radioaktivitást. Ekkor kezdte vizsgálni Marie Curie az uránsugárzást, egy olyan technikai eszközzel, melyet férje és sógora talált fel 15 évvel korábban. 1898-ban megjelent tanulmányában Curie a férjével együtt számolt be a két általuk felfedezett elemről, a polóniumról (Marie Curie hazája után kapta a nevét) és a rádiumról. 1903-ban Marie Curie megkapta a doktori címet, amit eddig még egy nő sem Franciaországban. Ugyanebben az évben kapta meg első Nobel-díját, férjével és barátjukkal, Henri Becquerellel együtt. Marie Curie volt az első nő, akit ezzel a díjjal jutalmaztak a svéd akadémia történelmében. Férje halála után, 1911-ben kapta meg második Nobel-díját a polónium és rádium felfedezéséért, így ő lett az első tudós, akit két Nobel-díjjal is megjutalmaztak. Ő hozta létre a párizsi és a varsói Rádium Intézetet.

Marie Curie 1934. július 4-én halt meg csontvelőrákban, ami nem véletlen, ugyanis mindenféle védőfelszerelést mellőzve kísérleteztek férjével, a radioaktív anyagokon, ezért a sugárzás végül legyengítette őket. Először a sceaux-i temetőben helyezték el férje mellé, majd a párizsi Panthéonba vitték át földi maradványait. Ebben a megtiszteltetésben is neki lehetett először része, mint nő.

 

Érdekességek

  • Akik szeretnék megszemlélni Marie Curie 90-es évek utáni írásait (többek között szakácskönyvét), azok a párizsi Curie Múzeumban, speciális védőruhában megtehetik, ugyanis ólommal bélelt dobozban tartják elzárva, a radioaktív sugárzásveszély miatt.
  • Idősebb lánya, Iréne Joliot-Curie, és annak férje, Frédéric Joliot-Curie szintén a sugárzás vizsgálatával foglalkoztak, és ők voltak azok, akik elsőként felfedezték a mesterséges radioaktivitást. Mind a ketten kémiai Nobel-díjban részesültek 1935-ben, méghozzá annak a kísérletsorozatnak köszönhetően, mikor alfa-sugarakkal bombáztak alumíniumot, és az neutronokat bocsájtott ki magából, és radioaktívvá vált. Összesen 5 Nobel-díjat birtokolt a Curie család.
  • Mivel rengeteg sikert ért el Marie Curie és férje, ezért abban a megtiszteltetésben lehetett részük, hogy mértékegységet neveztek el róluk, ami a radioaktivitás nagyságát határozza meg (curie, jele: Ci). Nem utolsó sorban a kűrium (curium) nevű kémiai elem (atomszáma 96) is róluk kapta a nevét. Marie Curie nevét jelenleg Lublinban a Maria Curie-Skłodowska Egyetem és Varsóban pedig a Maria Skłodowska-Curie Rákkutató Intézet viseli.
  • Az euró bevezetése előtt Franciaországban az 500 frankoson Marie és Pierre Curie volt látható.

 

További érdekességeket itt olvashat.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére