Menu

Róna Erzsébet

Róna Erzsébet
Róna Erzsébet fizikus, vegyész, geofizikus az izotópok elválasztásának és a radiogeokronológiának nemzetközileg elismert szakértője volt.

 

1890 márciusában született Budapesten. 21 éves korára már a Budapesti Tudományegyetemen tanult fizika, kémia és geokémia szakon, ahol le is doktorált 1912-ben. Ezután Karlsruhe-ban, Németországban kezdett dolgozni, Kasimir Fajans, lengyel származású, amerikai fizikus mellett, aki felfedezte az izotópokat. Erzsébet alig nyolc hónap múlva hazatért Budapestre, ahol Hevesy György magyar vegyész mellett kapott munkát. Első nemzetközi sikere az volt, hogy bebizonyította a Th-231 izotóp létezését.

Az I. világháborút követően ismét Németországban dolgozott a híres kémikus, Otto Hahnnal, akivel uránércből nyertek ki Th-231 izotópot. 1924-ben elfogadta a meghívást a Bécsi Rádiumintézetbe, ahol Stefan Meyer osztrák fizikus munkatársa lett. Még ugyanebben az évben sikerült üledékmintákat vennie Németországban a tengerfenékről, hogy megvizsgálja azok rádiumtartalmát. A németországi Oceanográfiai Állomásra többször is visszatért az évek során. Róna Erzsébet volt az első, aki felismerte a rádium veszélyeit, ezért saját pénzén vásárolt két gázálarcot.

Párizsba is eljutott bécsi tartózkodása idején, ahol a Curie Intézetben kapott állást. 1934-ben polóniumot állított elő Iréne Joliot-Curie segítségével. 1938-ban el kellett hagynia Ausztriát zsidó származása miatt. Először Oslóba ment, ahol találkozott Lise Meitnerrel, aki megismertette vele a maghasadást. Majd Magyarországra látogatott, de nem sokkal később az USA-ba menekült a háború elől, ahol végleg le is telepedett 1941-ben. A Carnegie Intézet geofizikai laboratóriumában kapott állást, Washingtonban, ahol a háború végéig minden munkája titkosnak minősült. 1950-től az Oak Ridge-i Egyesült Egyetemeknél dolgozott, majd a Miami Egyetem Tengerkutató Intézeténél lett kémiai professzor. Munkatársai kérésére megírta emlékiratait, melynek címe: Hogyan történt: radioaktivitás, magfizika, atomenergia. 1970-ben adták ki.

Munkássága nemzetközileg elismert, és tanulmányait inkább angolul lehet megtalálni, mint magyarul. 1981 júliusában hunyt el.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére