Menu

Rosalind Franklin

Rosalind FranklinRosalind Franklin angol kémikus, röntgenkrisztallográfus, aki jelentős mértékben hozzájárult a DNS, a ribonukleinsav, a vírusok, a kőszén és a grafit molekuláris finomszerkezetének megismeréséhez.

 

Rosalind Franklin 1920-ban született Londonban. Jómódú családból származott, egyik nagybátyja volt például az első zsidó brit kormánytag. 1945-ben szerzett kémiai doktorátust a Newnhamn Főiskolán, Cambridge-ben. Ezután Párizsba költözött, és 1947-től a párizsi kémiai laboratóriumban dolgozott, ahol a röntgenkrisztallográfiai módszereket kutatta.

1951-ben visszatért Angliába, és a King’s Főiskolán kezdte meg kutatásait. Itt kezdődött a konfliktusuk munkatársával, Maurice Wilkinssel, mivel teljesen ellentétes személyiségek voltak.

Rosalind Franklin készítette a legtökéletesebb röntgendiffrakciós képeket a DNS-ről, amiket elemzésnek is alávetett. Majd elkészítette a híressé vált 51-es számú felvételt a DNS-ről, amit Wilkins megmutatott a többi munkatársnak, valamint főnökének Francis Cricknek is. E felvétel eredményeinek segítségével fedezték fel a kettős spirál-modellt. Mivel Rosalindnak nem sikerült ezt bizonyítania, ezért nem publikálta eredményeit. Mivel továbbra sem jött ki tudóstársával Wilkinssel, ezért eltanácsolták a King’s Főiskoláról, és egy másik londoni laboratóriumban folytatta kutatásait. 1958 áprilisáig a Birkbeck Főiskola laboratóriumában dolgozott, mikor is petefészekrákban elhunyt. 37 éves volt.

1961-ben Wilkins két kollegájával (James Watsonnal és Francis Crickkel) elnyerte az orvosi Nobel-díjat a DNS szerkezeti meghatározásáért. Rosalind Franklin kutatásai indították el a kísérletezéseket a DNS-sel kapcsolatban, de már nem élhette meg az ezért járó kitüntetést.

 

Érdekesség

Rosalind Franklin sosem házasodott meg, gyerekei sem voltak. Sőt, soha senkinek nem volt tudomása semmilyen párkapcsolatról, esetleg románcról az életében. Egész életét a tudománynak szentelte. Szabadidejében egyedül túrázott és hegyet mászott.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére