Menu

Telkes Mária

Telkes Mária
Telkes Mária magyar származású, amerikai tudós, feltaláló, a napenergiakutatás egyik úttörője.

 

1900-ban született Budapesten. Jómódú családból származott, apja bankigazgató volt. Nyolc testvére közül ő volt a legidősebb. Az Angolkisasszonyoknál kezdte tanulmányai, és a Sophianum katolikus leánygimnáziumban folytatta. Kiváló tanulmányi eredményekkel büszkélkedhetett.1920-tól a budapesti tudományegyetemen tanult matek-fizika szakon. Nem sokkal később 1924-ben megszerezte diplomáját, és Ribáry István fizikus professzor asszisztense lett. Itt megszerezte doktori fokozatát fizika-kémia területen. Ugyanebben az évben meglátogatta őt a nagybátyja, Ludwig Ernő Clevelandből, aki egy konzulens volt, és magával vitte Amerikába.

1925-ben George W. Cryle professzor mellett dolgozott a clevelandi Biofizikai Intézetben. Itt az agysejtek sugárzásával foglalkozott, ahol komoly sikereket értek el a Mária által tervezett elektromos fényképezőgéppel, mely képes volt az agysejtek infravörös sugarait mérni. A The New York Times sikeres nők összeállításában is szerepelt 1934-ben. 1939-től megkezdődött tanári pályafutása a Massachusettsi Műszaki Egyetemen, ahol tovább folytatta kutatásait, főként a napenergiával kapcsolatban.

Az ő nevéhez fűződik például az első napház építése, ami után számos egyéb napház is épült. Másik híres találmánya a napenergiával működő tengervíz-sótalanító berendezés, ami segítségével ivóvízzé tudják alakítani a tengervizet. Ezeken kívül tervezett még napenergiával működő lepárló készüléket és még hússütőt is, ami szintén a napból nyerte erejét.

12 nemzetközi kitüntetést nyert el, például az Amerikai Tudományos és Kutatás-fejlesztési Hivatal díját. Rengeteg módon hasznosította a napenergiát, ezért a „Napkirálynő” becenévvel illették.

1995-ben tért vissza Magyarországra, és ebben az évben hunyt el Budapesten.

 


Hozzászólások

 1. Aveailuj

  Telkes Máriát, -aki napenergiával kapcsolatos kutatásai és kísérletei révén vált ismertté- a “Nők az atomenergetikában” címszó alá besorolni elképesztőnek, csaknem cinikusnak tartom.

  Nagyon eltérő utak ezek és ő egy másikon járt. Én azért örülök neki és vagyok rá büszke (magyarként és nőként minimum), amiket ott lépett. Kívánom, hogy azokon a más utakon tegyenek az utódai is minél eredményesebb lépéseket és mi a ráfordításainkat arra fókuszáljuk.

  “A napenergia alkalmazása nem vet fel óriási biztonsági problémákat, hulladékelhelyezési gondokat, nem igényel sok milliárd dolláros beruházásokat. A megfelelő – hosszú évszázadok alatt egyre tökéletesedett – technika és a megvalósítás know-how ja is rendelkezésre áll. Egyedül a probléma sürgető fontosságának felismerése és az elhatározás hiányzik.” George Bussler, 1959 !!!

  2015 május 25. 14:27
 2. Szerkeszto
  Szerkeszto

  Kedves Aveailuj! Mi sem vonjuk kétségbe a napenergia hasznosságát. Ezért is van fent Telkes Mária az oldalunkon. Csak jelenleg nem képzelhető el atom nélkül egy fogyasztói társadalom fentartása. http://atomenergiainfo.hu/tudastar/a-megujulo-energiaforrasok-valos-tukre

  2015 május 26. 05:11
 3. Aveailuj

  Köszönöm a választ, ha illogikusnak és nem kielégítőnek is tartom. A cím: Nők az atomenergetikában. Telkes Mária nagyon nem sorolható ide. Nekem ez fontos és talán nem csak nekem. És mindannyiunk és az utódaink egészsége és épsége érdekében kívánom, hogy legyen atom nélkül elképzelhető az életünk. Mélyen hiszem amúgy, hogy amint elkezdjük elképzelni és a kapacitásainkat abba az irányba befektetni, azonnal megvalósíthatóvá is válik. Elolvastam, többet is a küldöttnél. Halálos útnak tartom és Földmérgezésnek, nem emberkézbe való játék.

  2015 május 30. 16:48
 4. Aveailuj

  2015.05.26-i válaszából a “jelenleg nem képzelhető el atom nélkül egy fogyasztói társadalom fenntartása” szövegrészre reagálva: http://www.portfolio.hu/short/portugalia_tobb_mint_negy_napig_csak_megujulo_energiaforrasokbol_elt.4.232154.html, Most.

  2016 július 09. 21:46
ugrás az oldal tetejére