Menu

Növelte a külföldi uránbányászatot a Roszatom

Növelte a külföldi uránbányászat tevékenységét a Roszatom - Atomenergia info
Javította kitermelési adatait a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern külföldi uránkitermeléssel, -feldolgozással, valamint bányászati érdekeltségek és jogok megszerzésével foglalkozó társasága, a Uranium One.

 

A cég 2016. negyedik negyedévi beszámolójából kiderült, hogy tavaly összesen 4880 tonna ércet hozott a felszínre, 1,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, amikor 4794 tonna volt a teljesítménye.

A kitermelésből 4857 tonna Kazahsztánból származik, 23 tonna pedig az egyesült államokbeli Willow Creekből. Ez utóbbi bányát ugyanis a kedvezőtlen piaci folyamatok miatt „pihenőpályára” tették, azaz minimálisra csökkentették a tevékenységét. Kazahsztánban viszont – a közép-ázsiai szovjet utódállam atomenergetikai társaságával, a Kazatomprommal közös vállalatok révén – hat különböző uránmezőn is dolgoztak a Uranium One gépei. A társaság mindeközben szolgáltatásokat nyújt a tanzániai Mkuju River bányának, és 13,9 százalékos tulajdonrésze van az azt birtokló cégben, az ausztrál Mantra Resources Pty Limitedben.

A Uranium One a világ egyik legnagyobb uránkitermelő társasága.

A felszínre hozott érc mennyiségét tekintve a negyedik helyen áll a nemzetközi mezőnyben, ugyanakkor a versenytársainál alacsonyabb önköltséggel végzi ezt a tevékenységet. A kanadai székhelyű céget fokozatosan vásárolta fel a Roszatom uránbányászat tevékenységgel foglalkozó holdingja, az Atomredmetzoloto. Előbb 2009 végén megvette a közel 20 százalékát, majd a következő évben 51 százalék fölé növelte a részesedését, 2013-ban pedig a Uranium One száz százalékos tulajdonosa lett. Egyszersmind egy azonos nevű holdingba csoportosították át a Roszatom nemzetközi uránbányászati érdekeltségeit.

 

Fotó: AP – Dimitrij Lovetszki


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére