Menu

Nukleáris szakemberek képzése

Nukleáris szakemberképzésről született szándéknyilatkozat a Roszatom Állami Atomenergetikai Vállalatcsoport és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között.
Nukleáris szakemberek képzéséről írt alá szándéknyilatkozatot a Roszatom orosz Állami Atomenergetikai Vállalatcsoport és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 

2015. február 17-én Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnökének Magyarországon tett munkalátogatása keretében került sor a Roszatom Állami Atomenergetikai Vállalatcsoport és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közötti, a nukleáris energetikában dolgozó szakemberek képzéséről szóló együttműködési szándéknyilatkozat aláírási ceremóniájára.

A megállapodást orosz részről Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója, a magyar kormány nevében pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere látta el kézjegyével. A dokumentum értelmében az aláíró felek kifejezték szándékukat az atomenergetikai együttműködés kiszélesítésére a szakemberek oktatásában, a tudományos munkában, valamint közös oktatási programok szervezésében.

A szándéknyilatkozat elősegíti az alap- és mesterképzésben, illetve doktori képzésben tanuló hallgatók, a kettős diplomát adó oktatási programokban részt vevő diákok, valamint az oktatók cseréjét. A felek az együttműködés céljának azt tekintik, hogy a megszerzett szakmai tudás révén biztosított legyen a magyar atomenergetikai ipar ellátása magasan kvalifikált szakemberekkel.

A dokumentum alapjául az Oroszországi Föderáció kormánya és Magyarország kormánya közötti, a nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló, 2014. január 14-én aláírt egyezmény szolgál, amely előirányozza a szakemberek képzését és továbbképzését a magyar fél által igényelt mértékben. A felek szándékában áll, hogy koordinálják a magyar és az orosz partnerek közötti tevékenységet, beleértve a vállalatokat, szervezeteket, egyetemeket, intézeteket, illetve más intézményeket.

Az aláírást követően Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kijelentette: „Ez a szándéknyilatkozat nem csupán jogi alapot teremt ahhoz, hogy megerősítsük régi keletű együttműködésünket a felsőoktatás és a tudomány területén, de lehetővé teszi azt is, hogy folytassuk az együttműködés jó hagyományait. Országaink immár több évtizede közösen tevékenykednek az atomenergia békés célú felhasználása területén. A magyar nukleáris mérnökök egy számottevő része korábban Oroszországban szerzett diplomát, és tudjuk, hogy a Paksi Atomerőmű jelenlegi négy blokkjának megbízható működését az ő magas színvonalú szakértelmüknek is köszönhetjük. Szükség van azon szakemberek új nemzedékének felkészítésére, akik majd részt vesznek az új blokkok tervezésében, építésében és üzemeltetésében.”

Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója hangsúlyozta: „A Roszatom olyan integrált megoldásokat kínál partnereinek, amelyek a finanszírozás mellett magukban foglalják a személyzet képzését is. Mi mindig szoros kapcsolatokat ápoltunk a Paksi Atomerőművel és a magyar tudományos intézményekkel, így reméljük, hogy az aláírt szándéknyilatkozat lehetőséget nyújt együttműködésünk bővítésére, és intenzívebbé tételére.”

Az együttműködésben érintett szervezetek kiegészítő megállapodásokat írhatnak alá a jövőben a közös programokról.

 

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére