Menu

Orvosi lézer

Világszínvonalú orvosi lézer a Roszatom kutatóintézetéből
Új lézerberendezést fejlesztettek ki a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó Összoroszországi Műszaki Fizikai Tudományos Kutatóintézetben (VNIITF).

 

Az Urál menti Sznyezsinszkben működő szövetségi atomkutató központ munkatársai orvosi használatra hoztak létre olyan szállézert, amelynek több paramétere, a szerkezeti újításoknak köszönhetően, felülmúlja az ágazati világpiacot vezető cég, az IPG Photonics termékeit – adta hírül nemrég az orosz média az intézet sajtószolgálatának közleményére hivatkozva.

A ritkaföldfémek közé tartozó túliumon alapuló orvosi lézer a kísérleti fizikai részleg munkájának eredménye.

Oroszországban ez az első ilyen karakterisztikájú lézer. A Lancet (Gerely) névre keresztelt berendezés prototípusa már sikerrel átesett minden, a gyógyászati technológiák esetében szükséges vizsgálaton. Most a klinikai kipróbálás következik, és, ha ez is eredményes lesz, akkor a tervek szerint megkezdik a gyártását, amivel – mint azt Andrej Berezin, az új berendezést kifejlesztő részleg vezetője hangsúlyozta – importot váltanak ki, hiszen egyedi műszaki megoldásokat és főként orosz alapanyagokat használnak fel.

A VNIITF tájékoztatása szerint a túliumlézert széles körben alkalmazzák orvosi célokra. Használják egyebek közt a kozmetológiában, a fül-, orr- és gégegyógyászatban sebészeti beavatkozásokhoz, a fogászatban, a nőgyógyászatban, az urológiában és az érrendszeri betegségek kezelésében is.

 


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére