Menu

Paks 2-nek nincs alternatívája

Paks 2-nek nincs alternatívája
A világon jelenleg 72 nukleáris blokk építése van folyamatban, de ez a szám folyamatosan bővülni fog, hiszen a közeljövőben további 174 blokkot terveznek megépíteni, a távolabbi jövőben pedig további 301 reaktor megépítésére vannak javaslatok.

 

Ennek tükrében a globális villamosenergia-mixben továbbra is megmarad az atomenergia jelenlegi részesedése annak eredményeként, hogy 2035-ig várhatóan csaknem megkétszereződik a nukleáris alapú villamosenergia-termelés. Ez a növekedési tendencia teljes mértékben összhangban van a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 2014. szeptemberi becslésével, amely szerint 2030-ig a világ atomenergia-ipara 8 és 88 százalék között növekedhet.

„A globális szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében az energiapolitikában technológia-semleges megközelítésre van szükség, azaz a klímavédelmi és a versenyképességi célok elérése érdekében az atomenergiára és a megújuló energiaforrásra közösen kell támaszkodnunk. Ugyanakkor tudnunk kell reálisan, szakmai alapokon értékelni az egyes energiatermelési lehetőségeket” – hangsúlyozta Hárfás Zsolt az Atomenergia Info szakértője az Óbudai Egyetemen megtartott „Energiastratégiák 2014” című konferencián 2014. november 11-én.

Hárfás Zsolt hangsúlyozta, hogy a MAVIR által a napokban publikált „A Magyar Villamosenergia-rendszer közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásfejlesztése 2014” című tanulmány előrejelzése szerint elsősorban a hazai erőműpark selejtezése, másodsorban pedig a villamosenergia-igény kismértékű növekedése miatt 2024-ig 5500 MW, 2030-ig pedig összesen 7300 MW új termelői kapacitást szükséges a hazai villamosenergia-rendszerbe beépíteni. Látható, hogy már közép távon is szükség lenne a két új nukleáris blokk 2400 MW beépített teljesítményére. Hosszú távon, 2030-ig pedig a 7300 MW szükséges új kapacitásból a két új blokk csak 2400 MW teljesítményt képviselhet, így további 4900 MW új (például megújuló, gáz) kapacitásról kell majd gondoskodni a hazai villamosenergia-rendszer biztonságos üzemeltetése érdekében.

Az Európai Unió a villamosenergia-termelés összetételét tekintve nagyon „sokszínű”, hiszen vannak olyan tagországok, ahol nincsen atomerőművi termelés, de például Franciaországban a termelt villamos energia közel 80 százalékát atomerőművek állítják elő, ezzel szemben pedig a lengyelországi villamosenergia-termelés több mint 80 százaléka a szénhez, az ausztriai termelés 75 százalék pedig a megújulókhoz köthető. Ez pedig annak köszönhető, hogy az egyes tagállamok teljesen különböző természeti adottságokkal rendelkeznek.

A rendelkezésre álló hazai feltételekkel, műszaki, gazdasági és hitelparaméterekkel számolva, az új blokkok villamosenergia-termelési költsége (a teljes 60 éves üzemidőre számítva) közel 17 Ft/kWh értékre adódik. „Fontos azt is kiemelni, hogy ez az összeg már tartalmazza a nukleáris hulladékkezeléssel kapcsolatos költségét is. A 21 éves hiteltörlesztést követően pedig elkövetkezik a beruházás 39 éves „aranyvége” hiszen ekkor már csak – mai árakon számolva – közel 9 Ft/kWh lesz a villamosenergia-termelés összes költsége” – tette hozzá Hárfás Zsolt.

 


Hozzászólások

 1. Gazdaság: Matekpéldában már kijön az olcsó Paks 2 | NewsCafe Hungaria

  […] Atomenergiainfón megjelent írás szerint a globális villamosenergia-mixben megmarad az atomenergia részaránya, […]

  2014 november 12. 13:12
 2. Szerkeszto
  Szerkeszto

  A megújuló energiaforrások valós megítélése érdekében minden Olvasónknak ajánljuk még, hogy olvassa el az alábbi és korábban közzétett cikket: http://atomenergiainfo.hu/tudastar/a-megujulo-energiaforrasok-valos-tukre

  2014 november 12. 16:33
ugrás az oldal tetejére