Menu

Sarkvidékre készül az ARMZ

Sarkvidékre készül az ARMZ
Ásványkincsek kiaknázását tervezi az északi-sarkvidéki területen lévő Novaja Zemlja szigetcsoporton a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern bányászati vállalata, az Atomredmetzoloto (ARMZ).

 

A világ egyik legnagyobb uránkitermelője ezúttal egy ezüsttartalmú ólom-cinklelőhely, Pavlovszkoje feltárására készül. A terület a felmérések szerint 12,5 ezer tonnás ólom-, 57,5 ezer tonnás cink- és csaknem 21 tonnás ezüstkészletet rejt.

Az érintett oroszországi régió, az Arhangelszki terület kormányzata támogatja a holding kezdeményezését. Már zajlanak a tárgyalások a szervezési, műszaki kérdések rendezéséről. Mint a térség építési és ipari minisztere, Andrej Sesztakov elmondta, részletes együttműködési megállapodást készülnek kötni az ARMZ-vel. Egyelőre a szakemberek megfelelő életkörülményeinek kialakításáról, az energetikai, közlekedési és szociális infrastruktúra létrehozásáról, az ellátásról, a környezetvédelmi és az ipari biztonság megteremtéséről egyeztetnek.

A Roszatom cégei közül nem csak a bányászati társaságra van szükség az északi-sarki természeti kincsek kiaknázásához – jelentette ki Dmitrij Kumanovszkij, a szentpétervári LMSZ befektetési társaság elemzőrészlegének vezetője. A régió tengeri készleteinek 80 százaléka az orosz övezetben van, és feltárásukhoz elengedhetetlen az északi hajózási útvonal fejlesztése, amelyben kulcsszerepet játszik a Roszatom által üzemeltetett atomjégtörő-flotta – hangoztatta a szakember. Szerinte a sarkvidék meghódításában részt vevő társaságok közül – több gazdasági ágazatban is tevékenykedő cégcsoportként – talán az atomenergetikai konszern az egyetlen, amely azonnal képes lenne hozzálátni ehhez a munkához.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére