Menu

Spanyolországba is szállít az EMSZSZ

Spanyolországba is szállít az EMSZSZ - Atomenergia info
Több mint 1000 tonna öntvényt szállít az Euskal Forging spanyol fémipari társaságnak a Roszatomhoz tartozó gépgyártó holding, az Atomenergomas ukrajnai leányvállalata, az Energomasszpecsztal (EMSZSZ).

 

A kijevi kormánnyal szembenálló donyecki térségben, Kramatorszkban működő, különleges öntött és kovácsolt gépipari elemeket gyártó Roszatom-cég a szerződés értelmében összesen 36, kovácsolásra előkészített félkész terméket szállít a spanyol társaságnak. A megrendelést részletekben, április végéig teljesítik, és az öntvények alapanyagul szolgálnak majd.

Az Euskal Forging és az EMSZSZ együttműködése 2012-ben kezdődött, de messze nem a spanyol cég az egyetlen külföldi nagyvállalat, amely rendszeres kapcsolatban áll a kelet-ukrajnai kombináttal.

Partnerei között volt már például a német ThyssenKrupp csoporthoz tartozó Rothe Erde, a szintén német SSK von Schaewen Wetter, a General Electric amerikai óriásvállalat és az osztrák Voestalpine AG is. Egy tavaly novemberi szerződés értelmében az idén a világ legnagyobb acélgyártója, az ArcelorMittal multinacionális fémkohászati konszern spanyolországi és romániai vállalatainak is teljesít megrendeléseket az EMSZSZ, amely a helyi statisztikák szerint az alkalmazottainak a legmagasabb jövedelmet fizető vállalat Kramatorszkban. Az AМ Sagunto SL spanyol társaságnak kettő, AМ Galati S.A. román cégnek pedig egy, hengerművekben használatos hengert gyárt a Roszatom-leány, amelynek termékeit több mint ötven országban ismerik.

A kramatorszki kombinát dolgozott már az ArcelorMittal dél-afrikai, belgiumi, németországi, franciaországi és lengyelországi cégeinek is, és az idén ugyancsak hideg- és meleghengerműhöz használatos hengereket szállít az ukrán érdekeltségű, szintén a Donyec-medencéhez köthető Donbasszi Ipari Szövetség (ISD) részeként működő ISD Dunaferrnek.

Az EMSZSZ 2010 decemberében lett az Atomenergomas többségi tulajdona. Az orosz társaság egy Cipruson bejegyzett cégtől vette meg a még a szovjet korszakban, 1964-ben az elsősorban az atomipari és az energetikai gépgyártás ellátására létrehozott, de egyebek közt a kohászatnak és a hajógyártásnak is dolgozó vállalat részvényeinek 92,68 százalékát.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére