Menu

A szénalapú gazdaság fojtogatja a Földet

Fedezzük fel más módon a világot Globális villamosenergia-termelés és szén-dioxid kibocsátás
A Nemzetközi Energia Ügynökség legújabb interaktív térképe bemutatja, hogy a világon hogyan alakul a villamosenergia-termelés, a globális szén-dioxid kibocsátás, az olajfogyasztás és a gázfogyasztás a világ 138 országában.

 

Az interaktív térkép segítségével össze lehet hasonlítani az ügynökség mérvadó, rendelkezésre álló adatait 1973 és 2012 között.

A térkép alapján teljesen egyértelmű, hogy két ország, nevezetesen Kína (22%) és az Amerikai Egyesült Államok (19%) uralják a világ villamos energia termelését. Őket követei India, Oroszország, Japán, Kanada, Németország, Franciaország, Brazília és Dél-Korea. A toplista első 10 országa adja a globális villamosenergia-termelés közel kétharmadát.

Azonban érdemes megnézni azt is, hogy milyen viszonyban áll egymással egy adott országban a villamosenergia-termelés és az egy főre eső villamosenergia-fogyasztás. Példaként említhető India, amely a villamosenergia-termelést tekintve globálisan a harmadik helyet foglalja el, azonban az egy főre eső villamosenergia-fogyasztásban csak a 105. helyet. Kína pedig első a termelésben, de csak 61. helyen van az egy főre eső fogyasztást illetően.

A globális villamosenergia-termelés kétharmada továbbra is fosszilis erőművekből, a többi pedig vízerőművekből (16,2%), atomerőművekből (11%) és egyéb energiatermelési módokból származik.

Annak ellenére, hogy van valós politikai akarat az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának globális csökkentésére, és energiahatékonysági, illetve egyéb programokat is meghirdettek, globálisan 2012-ben a tüzelőanyagok elégetése miatti szén-dioxid kibocsátás továbbra is növekedett és elérte a 31 700 millió tonnát. Ez az 1990-es szinthez képest 51,3 százalékos növekedést jelent.

 

Fedezzük fel más módon a világot Globális villamosenergia-termelés és szén-dioxid kibocsátás

 

A 2012. évi összes kibocsátás kétharmada tíz országhoz köthető: Kína (26%), Amerikai Egyesült Államok (16%), India (6%), Oroszország (5%), Németország, Japán, Dél-Korea, Kanada, Irán és Szaúd-Arábia. A felhasznált tüzelőanyagok közül a szénhez köthető a legnagyobb szén-dioxid kibocsátás ezt követi az olaj és a földgáz.

 

Fedezzük fel más módon a világot Globális villamosenergia-termelés és szén-dioxid kibocsátás

 

A világ két legnagyobb széntermelő országában, Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban, évről évre növekszik az összes széntermelésből a villamosenergia-termelésre hasznosított szén részaránya. 2012-ben az USA az összes széntermelés 92, Kína pedig 57 százalékát fordította villamosenergia-termelésre.

Az interaktív térképek itt érhetőek el.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére