Menu

Tiszta vizet önt a pohárba a Roszatom Majak ügyében

Tiszta vizet önt a pohárba a Roszatom Majak ügyében
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern és a Cseljabinszk megyei kormányzat jelenleg nagyszabású rehabilitációs programot valósít meg a Majak nukleáris hulladékot feldolgozó üzem által 1949 és 1957 között okozott nukleáris környezetszennyezés következményeinek felszámolása érdekében.

 

A környezeti és szociális rehabilitációs program megvalósítása a 2001. július 10-i 92-F3, „A sugárszennyezett területek rehabilitációját célzó különleges környezetvédelmi programokról” rendelkező orosz szövetségi törvény alapján zajlik. A rehabilitációs célra használják a 2004-es pozsonyi orosz-amerikai egyezmény alapján az orosz fűtőanyagot használó külföldi kutatóreaktorokban végrehajtott – a NAÜ felügyeletével zajló – üzemanyagcseréből, illetve a magas dúsítottságú üzemanyag oroszországi feldolgozásra való visszaszállításából befolyt összegek egy részét. A Roszatom a helyi hatóságokkal karöltve, a Cseljabinszk megyei területek rehabilitációjára fordítja a tizennégy országból, köztük Magyarországról, a csillebérci kutatóreaktorból származó magas, 20 százalék feletti dúsítottságú urán üzemanyag visszaszállításából származó összegeket is csakúgy, mint azt a 2,2 millió dollárt, amelyet Magyarország fizetett a 2003-as paksi üzemzavar során keletkezett, besugárzott fűtőanyag 2014. júliusi visszaszállításáért.

A 2006 óta zajló – a Roszatom közreműködésével megvalósuló – rehabilitációs program a szennyezett területek problémáinak végleges rendezését szolgálja. A szovjet időkben a Cseljabinszk megyei Ozjorszkban található Majak üzeméből 1949 és 1956 között mintegy 76 millió köbméter sugárszennyezett víz került a Tecsa folyóba, a folyó menti húsz faluból 7500 embert telepítettek ki és a folyó teljes hosszában megtiltották a gazdálkodást. Az 1957. szeptember 29-én, egy magas aktivitású, folyékony állapotú nukleáris tározóban történt robbanás következtében keletkezett nukleáris szennyeződés miatt Cseljabinszk és Szverdlovszk megye további huszonhárom településéről kellett kitelepíteni 12 763 embert és mintegy 16,6 ezer hektáron megtiltották, illetve további mintegy 7 ezer hektárnyi területen korlátozták a gazdálkodást. Négy település, Muszljumovo, Brodokalmak, Russzkaja Tecsa és Nyizsnyepetropavloszk lakosságát nem telepítették ki, itt jelenleg mintegy 10 ezer ember él. Muszljumovóban a helyiek magasnak találták az őket érő éves sugárdózis mértékét, amely meghaladta az évi 1 millisivertes határértéket. Összehasonlításképpen: ez a szám, ahhoz képest nem számít magasnak, hogy például egy mellkas CT közel 7 mSv/alkalom és az éves természetes háttérsugárzás dózisa Guarapariban, Brazíliában körülbelül 10 mSv.

A Roszatom és a helyi hatóságok által megvalósuló rehabilitációs program segít az egészségügyi, szociális kérdések megoldásában, valamint az érintett területeken a részleges földhasználat engedélyezését is lehetővé teszi. Muszljumovó lakosságának egyébként máshol biztosítanak lakhatást, a Tecsa folyó árterét pedig speciális kőágyazattal védve rehabilitálják a medret. A Tecsa árterében ezáltal újra lehetővé válik a mezőgazdaság újjáéledése, például a széna begyűjtése és az állatok legeltetése.

A kiégett fűtőelemek feldolgozását végző Majak ma szigorúan ellenőrzött technológiát használ, miután Nagy-Britanniához vagy Franciaországhoz hasonlóan Oroszország is reprocesszálja a fűtőanyagot. Ráadásul Oroszország élen jár a negyedik generációs gyorsneutronos erőművek és az üzemanyagciklus zárását célzó kutatás-fejlesztésben, amely minimalizálja a keletkező nukleáris hulladék mennyiségét.

 

 Tiszta vizet önt a pohárba a Roszatom Majak ügyében


A szennyezett meder és az ártér zárása a Tecsa folyónA narancssárga színnel jelzett rész a szennyezett ártér, felette látható a zúzalék és kőborítás a szennyezett réteg kimosódásának megakadályozására. Kék a meder.

 

 

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére