Menu

Több befektetés kell az atomenergetikába

Az atomenergetika sok ország számára kínál lehetőséget az energiabiztonság erősítésére, a globális felmelegedés és a légszennyezés hatásának enyhítésére.
Az atomenergetika sok ország számára kínál lehetőséget az energiabiztonság erősítésére,

 

a globális felmelegedés és a légszennyezés hatásának enyhítésére, valamint az energiahordozók áringadozásának ellensúlyozására – állapították meg egyebek közt azon a miniszteri konferencián, amelyet a múlt héten a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) égisze alatt, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és atomenergia-ügynöksége, a NEA közreműködésével tartottak az Egyesült Arab Emírségekben. Az értekezleten 67 NAÜ-tagország és öt nemzetközi szervezet mintegy 700 képviselője vett részt.

A háromnapos tanácskozás jó alkalmat kínált arra, hogy magas szinten tárgyaljanak a nukleáris energetika jövőjéről a következő évtizedekben.

Jelenleg ez az ágazat adja a világon előállított villamos energiának a 11 százalékát – idézi az aktuális adatot a NAÜ honlapján megjelent beszámoló. A jelentés arra is kitér, hogy a világon 6,5 millió ember hal meg a légszennyezés következtében, és ez a szám tovább nő, ha nem lépnek határozottan a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért, az alacsony károsanyag-kibocsátással járó energiatermelés szélesebb körű alkalmazásáért.

Ahhoz, hogy a két éve elfogadott párizsi klímaegyezményben foglalt célokat teljesíteni lehessen, 2050-ig jelentősen növelni kell a nukleáris alapú villamosenergia-termelést – hangoztatta az értekezlet eredményét összefoglalva annak elnöke, az Egyesült Arab Emírségek NAÜ-nagykövete, Hamad Alkaabi. Mihalil Csudakov, a NAÜ orosz főigazgató-helyettese – miként a Platts energiaügyi kutató- és tanácsadó cég honlapja idézte – arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímavédelmi köztelezettségek teljesítéséhez évente húsz-harminc új atomerőművet kellene építeni. Szerinte a következő évtizedekben visszaesés lehet ugyan az atomenergia-használatban, ám 2030-2040-re újra növekedés indul meg.

Alkaabi nagykövet arról is beszélt, hogy miközben az atomenergia sok országban kulcsszerepet fog játszani a fenntartható fejlődés céljainak megvalósításában és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, az ágazat nem vonz megfelelő mennyiségű befektetést. Mint hozzátette, „néhány országban ráadásul politikai és gazdasági okokból számos erőművet még az előtt bezárnak, hogy a biztonságos üzemidejük lejárt volna”. A négyévente, az idén – Párizs, Peking és Szentpétervár után – negyedszer megrendezett konferencia résztvevőinek egy része úgy vélekedett, hogy a NAÜ-nek aktívabbnak kellene lennie, és egyebek között lobbiznia kellene az atomenergetikai projektek támogatása érdekében olyan nemzetközi szervezeteknél, mint például a Világbank.

A résztvevők között széles körű egyetértés volt a kulcskérdésekben – jelentette be Alkaabi.

Így például abban, hogy olyan környezetet kell teremteni, amely megkönnyíti az atomenergetika bevezetését, garantálja annak biztonságosságát és fenntarthatóságát. Arról sem volt vita, hogy az atomenergia biztonságos, megbízható és tiszta, a technológiai újítások (például a reaktorok kisebb mérete), az új befektetési és tulajdonlási modellek pedig sok országban megkönnyíthetik az atomenergetika meghonosítását. A konferencia arra is felhívta a figyelmet, hogy növelni kell a közbizalmat a nukleáris energia iránt, amihez egyebek közt nyílt és átlátható döntéshozatalra van szükség – mondta a konferencia elnöke.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére