Menu

Több kobalt-60-at termel a Roszatom

Több kobalt-60-at termel a Roszatom
Növeli a rákgyógyászatban is használt kobalt-60 (Co-60) termelését a Roszatom, és ezért a kurszki és a szmolenszki atomerőműben is megszervezi ennek a radioaktív izotópnak az előállítását.

 

Az orosz állami atomenergetikai konszern tájékoztatása szerint az oroszországi atomerőműveket üzemeltető társaság, a Roszenergoatom és az ugyancsak a Roszatomhoz tartozó Izotop részvénytársaság alkotta konzorcium 2034-ig szóló szerződést írt alá kobalt-60 szállításáról a Nordion kanadai céggel. A termelés bővítésére ennek teljesítése érdekében van szükség.

Jelenleg a Leningrádi Atomerőműben termelnek kobalt-60-at.

A Szentpétervár közelében működő létesítmény adja ebből a radioizotópból a világpiacon forgalmazott mennyiség 30 százalékát, az üzemideje azonban 2024-ben lejár (eddig az évig szól a Nordion előző szállítási szerződése is). Pótlására azért éppen a szmolenszki és a kurszki atomerőművet választották, mert bennük is csatorna-típusú, nagy energiakimenetű (RBMK) reaktorok működnek, márpedig ezekben, valamint a gyorsneutronos reaktorokban a tervezett energiatermelő technológiai ciklus módosítása nélkül lehet kobalt-60-at előállítani.

A szmolenszki és a kurszki létesítményben most zajlik az engedélyeztetési folyamat, és megkezdődtek az előkészületek a Belojarszki Atomerőműben is. A szmolenszki 1. számú reaktorblokkban már jövőre, a belojarszki, BN-600 típusú, gyorsneutronos reaktorban pedig 2018-ban kezdődhet meg a termelés.

A radioaktív kobalt-60-at széleskörűen alkalmazzák egyebek közt élelmiszerek, orvosi műszerek és anyagok sterilizálására, gabona- és zöldségfélék növekedésének ösztönzésére, termésátlagának javítására, ipari hulladékok ártalmatlanítására, tisztítására, valamint a gamma-defektoszkópia nevű, roncsolásmentes anyagvizsgálati módszerhez. Fontos szerepet játszik a kobalt-60 a gyógyászatban is. Alkalmazzák például a rák besugárzásos kezeléséhez használt „kobaltágyúban” és az úgynevezett gammakésekben, amelyekkel agydaganatokon lehet sugársebészeti beavatkozásokat végrehajtani.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére