Menu

Tokamakkal a tisztább energiáért

Tokamak használatával a tisztább energiáért - Atomenergia info
A mostaninál biztonságosabb, környezetkímélőbb, tisztább energiát, kevesebb káros és radioaktív hulladékot remélnek attól a technológiától, amelynek kifejlesztésén intenzíven dolgoznak az orosz kutatók és atomenergetikai szakemberek.

 

Az állami beszerzésekről szóló oroszországi honlap adataiból az tűnik ki, hogy az idén felgyorsulhat ez a munka. A cél az, hogy egy egyedülálló termonukleáris hibrid rendszert hozzanak létre. Egy olyan berendezésről van szó, amelynek alapja egy úgynevezett tokamak, vagyis tórusz alakú elektromágnes által létrehozott mágneses tér. Ezt használnák neutronok termonukleáris forrásaként – írta a RIA Novosztyi orosz hírügynökség ismertetője.

A kutatások hátterében az az elképzelés áll,

hogy a termonukleáris reakciót ne csak energiatermelésre, hanem nukleáris fűtőanyag előállítására és az atomerőművek kiégett fűtőelemeiben felhalmozódott, veszélyes nukleáris izotópok, az úgynevezett másodlagos aktinoidák (a neptúnium, az amerícium és a kűrium radioaktív izotópjai) „kiégetésére” is használják. Elsősorban ez utóbbiak felelősek ugyanis azért, hogy a kiégett fűtőelemek újrafeldolgozása után megmaradó hulladékok erősen sugárzóak.

Ezeket a feladatokat a szintézis és hasadás hibrid rendszerével lehet megvalósítani. Ezen Oroszországban a moszkvai Kurcsatov Intézet Nemzeti Kutatóközpont, a Roszatom állami nukleáris energetikai konszern jó néhány vállalata, a tudományos akadémia és több egyetem is dolgozik.

A tokamak alapú neutronforrás kifejlesztésén még 2013-ban, a Kurcsatov Intézetben kezdődött meg a munka.

Az elképzelés az, hogy egy a most még demonstrációs célokra épülő rendszer létrehozása utat nyitna egy próbaüzem célját szolgáló hibrid berendezés, majd egy ipari méretű „utánégető” építéséhez. Ez pedig tisztább energiát, az „eltemetésre” váró radioaktív hulladékok mennyiségének visszaesését, így az ilyen hulladékok és a kiégett fűtőelemek kezelésével járó költségek csökkenését eredményezné. A létesítmény a tervek szerint a Roszatom valamelyik vállalatának a telephelyére kerülne.

Az állami megrendeléseket publikáló orosz internetes oldal adatai szerint a Roszatom tudományos részlegének megrendelésére az idei év végéig el kell készíteni a termonukleáris neutronforrás műszaki terveit, amelyek egy korábbi közlés szerint tavaly szeptemberben még csak vázlatokban léteztek. Ennek az okmánynak tartalmaznia kell a műszaki megoldások pontos leírását, a berendezés szerkezetét, és meg kell teremtenie a lehetőséget arra, hogy 2018-2019-ben a részletes tervek is elkészülhessenek.

A termonukleáris energia kereskedelmi célú, ipari méretű használatától azonban ma még messze vagyunk – figyelmeztetnek a szakemberek.

Sztanyiszlav Mitrahovics, a Nemzeti Energetikai Biztonság Alapítvány moszkvai tanácsadó cég vezető szakértője szerint például még évtizedekre van szükség ahhoz, hogy a kutatások elvezessenek idáig. Ilyen fejleményre a legkorábban is a XXI. század második felében lehet számítani – mondta az elemző az Ekonomika szevodnya (Gazdaság ma) című orosz internetes portálnak. Szavai szerint ez a kérdés ma az akadémikus tudományok napirendjén szerepel, a gazdasággal még jó ideig nem lesz közvetlen kapcsolata.

 


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére