Menu

Új atomerőművi blokk(ok) – számításba jöhető típusok – MIR-1200

MIR-1200 „zónafogó”
A MIR-1200 alapvetően az AESZ-2006-os típusra épül, kiegészülve számos új követelménnyel is, ezért maximálisan megfelel mind az orosz, mind a nemzetközi biztonsági követelményeknek is.

 

A reaktortípus fejlesztése 2006-ban indult el, és a tervezéskor már alapból figyelembe vették azokat biztonsági szempontokat, amelyre a fukushimai atomerőmű-baleset hívta fel a figyelmet. Oroszországban a csernobili baleset után alaposan újragondolták az atomerőművek biztonsági kérdéseit, így a műszaki megoldások mellett szigorították a törvényi hátteret és az üzemeltető személyzet rendszeres képzését is. Éppen ezért, a blokkban optimális kombinációban vannak beépítve az aktív és passzív biztonságvédelmi rendszerek lehetővé téve azt, hogy üzemzavari szituációban emberi beavatkozás és villamos energia betáplálás nélkül is megoldható legyen a blokk biztonságos hűtése. E típus képes ellenállni a külső behatásoknak, mint repülőgép baleset (becsapódásból eredő károk), földrengés, szökőár, külső robbanás, hó- és jégterhelés, valamint szélterhelés. Emellett a blokkot felszerelték hidrogéneltávolító rendszerrel és úgynevezett „olvadékcsapdával“ is. A blokktípus a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) 20 vizsgálatán ment át. A NAÜ a világ első olyan blokkjaként ismerte el ezt a típust, amely megfelel a 3+ generációs követelményeknek.

A design jól demonstrálja az aktív és a passzív biztonságvédelmi rendszerek optimális kombinációját. A passzív rendszerek villamosenergia-betáplálás, és emberi beavatkozás nélkül is képesek kezelni egy üzemzavari helyzetet és 72 órán keresztül ellátni a blokk hűtését. A blokk nukleáris rendszerei kettős falú konténmentben helyezkednek el, a belső köpeny pedig passzív hűtési móddal rendelkezik. Az aktív, egyenként 100 százalékos kapacitással rendelkező biztonsági rendszereket 4 egymástól független csatornába helyezik el, így megvalósul e rendszereknek a fizikai szeparációja is. A legszigorúbb követelményeknek is megfelelő modern, új atomerőművi blokk képes kezelni a hipotetikus zónaolvadással járó súlyos baleseteket is. E típusnál alkalmazott „zónafogó”, „olvadékcsapda” (core catcher) a reaktor tartály alatt helyezkedik el, és több mint 800 tonna a súlya. A dupla falú „zónafogó” egy kompozit anyaggal, úgynevezett „áldozat” anyaggal van megtöltve, amelynek az a fő feladata, hogy a zónaolvadékban megállítsa a reakciót és gondoskodjon arról, hogy az olvadék a szerkezeten belül maradjon. A szerkezet képes a megolvadt zóna biztonságos hűtésére is, ezáltal megakadályozza a gőzrobbanás kialakulásának a veszélyét is. Ez a „zónafogó” teljesen egyedivé teszi az orosz technológiát. A világon először Kínában, a 2006 és 2007-óta üzemelő Tianwan egyes és kettes blokkba építettek be „zónafogót”, ezt követően a indiai kudankulami atomerőmű 1. sz. blokkjába (amelynél 2013. július közepén beindították a láncreakciót), Oroszországban pedig minden újonnan épülő atomerőmű esetén beépítik ez a szerkezetet beleértve a Leningrád II. és a Novovoronyezs II. projektet is. A „zónafogó” annyiba kerül, mint maga a blokk.

A normál vasbeton külső fal a külső események elleni védelmet szolgálja és méretezve van egy nagy utasszállító gép becsapódásából eredő következmények elviselésére is.

A normál vasbeton külső fal a külső események elleni védelmet szolgálja és méretezve van egy nagy utasszállító gép becsapódásából eredő következmények elviselésére is. Emellett képes ellenállni 9-es erősségű földrengésnek, szökőárnak, külső robbanásnak (nyomáshullám 30 kPa, 1s-ig), valamint hó-, jégterhelésnek (extrém hóterhelés 4,1 kPa), és szélterhelésnek (30 m/s szélsebességre vannak tervezve a biztonsági rendszerek) is.

A blokk legfontosabb jellemzői közül kiemelendő a 60 éves tervezett üzemidő, a bruttó 37 százalékos hatásfok, a magas 92 százalékos teljesítmény-kihasználási tényező, valamint a 12-18 hónapra tervezhető üzemanyag-átrakás is. Gazdasági szempontból pedig a legfontosabb jellemző, hogy a beruházási költség 15 év alatt megtérül, ez pedig gazdaságossá, kiszámíthatóvá teszi a projektet főleg úgy, hogy 60 éves tervezett üzemidővel számolhatunk.

Megfelelő üzemeltetés és technológiai háttér mellett a Roszatom Atomenergetikai Állami Vállalatcsoport által jelenleg kínált 3+ generációs blokk 60 éves üzemideje akár 80-100 évre is meghosszabbítható. Oroszországban az orosz nukleáris hatóság szigorú felügyelete mellett már folyamatban vannak az ezzel kapcsolatos előkészületek és vizsgálatok. A hatósági engedélyt követően a Roszatom a jövőben már 80-100 éves tervezett üzemidővel is ajánlani tudja majd a megrendelőiknek a 3+ generációs blokkokat.

A folyamatban lévő beruházásokra alapozva pedig az építési időt is sikerült lerövidíteni. Az atomerőművek akkor a leghatékonyabbak, akkor a leggazdaságosabbak, ha alaperőműként üzemelnek. Igazodva a jelen kor követelményeinek, és elvárásainak az új blokkoknak képesnek kell lenni manőverezésre is, hozzátéve, hogy a nukleáris üzemanyag esetén számos biztonsági korlátot be kell tartani a teljesítményszabályozás során.

A folyamatban lévő beruházásokra alapozva pedig az építési időt is sikerült lerövidíteni.

 

Az erőmű világosan és műszakilag szétválasztható részekből áll, ezért a megrendelő a projektet különböző módokon is kérheti, így lehetőség van komplett beruházásra, de az is elképzelhető, hogy a cég csak a „nukleáris szigetet” szállítja, a „turbina sziget” pedig egy más konstrukcióban, építtetővel valósul meg.

A Roszatom az új atomerőművi blokkok finanszírozásával kapcsolatban többféle pénzügyi megoldást tud ajánlani a leendő partnereknek, például egy adott országban megépítik a blokkokat adott összegért, más országban teljesen finanszírozzák az erőművi beruházást – és így tulajdonossá válnak-, de lehetséges államközi szerződés alapján is meghatározni a pénzügyi feltételeket. A Roszatom rugalmas és nyitott, így bármilyen finanszírozási megoldásban partnerek az adott állam, vagy tenderkiírás feltételeitől függően. 2013 nyarán a legnagyobb orosz pénzintézet, a Szberbank és a Roszatom együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értelmében a bank részt vesz az atomipari konszern külföldi beruházásainak a finanszírozásában.

Jelenleg a Roszatom 28 atomerőművi blokkot épít a világban, de a globális terveiben szerepel, hogy 2030-ig a jelenlegi 28-ról 80 atomerőművi blokkra növeli a megrendelésállományát, mintegy 290 milliárd dollár értékben. A Roszatom nyitott a nemzetközi együttműködésre, így a berendezések mintegy 15 százalékát szállíthatja Oroszország, 30-40 százalékát a helyi beszállítók, 45-50 százalékát pedig a globális beszállítói kör.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére