Menu

Utolsó esély a klímakatasztrófa megelőzéséhez

A párizsi klímacsúcs az utolsó esély a klímakatasztrófa megelőzéséhez
A World Energy Outlook 2014. című kiadvány idei első bemutatója alkalmával Fatih Birol, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza kiemelte, hogy a szervezet a legnagyobb aggodalommal tekint a klímaváltozás elleni harc aktuális helyzetére.

 

Véleménye szerint a jelenlegi kibocsátási szint mellett klímakatasztrófa várható és a világ 2040-re kimeríti a tartalékait, ha nem sikerül az iparosítás előtti időszakhoz képest plusz 2˚C fok emelkedési szint alatt tartani a földi klíma melegedését. „Ha ezt tartani akarjuk, akkor 2041-ben egyáltalán nem szabadna már semmit sem kibocsátani, ami teljesen irreális” – emelte ki a szakértő.

Az IEA szakembere szerint éppen ezért a jövőre, novemberben tartandó párizsi ENSZ-klímacsúcs rendkívül fontosnak ígérkezik. Jó jelnek és történelmi jelentőségűnek nevezte azt a megállapodást, amit a globális CO2-kibocsátás 45 százalékáért felelős Egyesült Államok és Kína kötött Pekingben, és amely az Európai Unió vállalásával együtt már sokat jelenthet a klímaváltozás elleni harcban, hozzátéve azt is, hogy ez ösztönzőleg hathat az egész tárgyalási folyamatra. Ugyanakkor a vezető közgazdász meglátása az, hogy a párizsi csúcs az utolsó esély arra, hogy „olyannak őrizzük meg a világot, amilyennek jelenleg ismerjük, de ehhez jogilag kötelező kibocsátás-csökkentési vállalásokra van szükség.”

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére