Menu

A biztonság a legfontosabb

Novovoronyezs a biztonság a legfontosabb
A környezet megóvásának egyik legfontosabb alapeleme az ökológiai ellenőrző rendszer. A legtisztább energiát termelő Novovoronyezsi Atomerőműben eddig példa nélkül álló környezetvédelmi intézkedéseket foganatosítanak.

 

A civilizáció fejlődését kísérő környezetszennyezés már régóta jelentős probléma. Példának okáért nézzük az úgynevezett “energetikai szemetet”: a zajt, a rezgést, a hőképződést, a sugárzást. Ezek első ránézésre nem tűnnek túl veszélyesnek, ám ez a “szemét” nem kevésbé káros, mint a vegyszerek. Alekszander Pritkov, a Novovoronyezsi Atomerőmű biztonsági főmérnök-helyettese, az atomerőmű környezetvédelmét illetően nyilatkozva, elmondta: a Novovoronyezsi Atomerőmű szigorú természetvédelmi politikát valósít meg, a szabályozási rendszer előírásai megfelelnek az összes nemzetközi szabványnak.

Az előírások alapján az atomerőművekben több, különböző típusú őrhelyet állítanak fel a védelmi övezeten belül. Az egyik ilyen az aspirációs őrhely, amelyhez levegő szűrését végző berendezések tartoznak. Az őrhelyek jelzéseit tíznaponként ellenőrzik. A Novovoronyezsi Atomerőműben három ilyen őrhely található. Ezt egészíti ki a húsz dozimetrikus őrhely, melyeket a zóna különböző pontjain állítottak fel. Az őrhely által begyűjtött adatokat évente ellenőrzik. A rendszer további fontos része az a harminc kilométeres megfigyelési övezet, amely automatizált egységes sugárzásmérő rendszerrel rendelkezik. Az övezetet a Roszatom a kormány utasítására hozta létre. A rendszer segítségével ellenőrzik a tej, a növények, a környező tavakban élő halak radioaktívizotóp-tartalmát.

A Novovoronyezsi Atomerőműben a radioaktivitás mérése mellett ellenőrzik a káros vegyi anyagok kibocsátását is. Az erre kidolgozott ellenőrző rendszer egyes elemzéseket naponta elvégez. A Don vizét például az atomerőműbe való belépésekor, a működés teljes folyamata során és az atomerőműből való távozásakor is ellenőrzik. A monitoring rendszer segítségével megelőzhető a környezetszennyezés és megóvható az emberek egészsége.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Putyin a NAÜ-főigazgatóval tárgyalt
A biztonság a legalapvetőbb – Fukusima tanzlságai


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére