Menu

A GE-nek szállít az ukrán Roszatom-cég

A GE-nek szállít az ukrán Roszatom-cég

A General Electric (GE) amerikai óriásvállalatnak szállít szélerőmű-részelemeket az orosz állami atomenergetikai konszernhez, a Roszatomhoz tartozó gépipari társaság, az Atomenergomas ukrajnai leányvállalata, az Energomasszpecsztal (EMSZSZ).

 

A különleges öntött és kovácsolt gépipari elemeket gyártó cég januárban 27 darab rotort és tíz darab ezekhez használatos tengelyt állított elő, amik egyelőre Dániába kerültek, ahol az AH-Industries üzemében végzik el rajtuk az utolsó simításokat, egyebek közt ott festik le őket.

Az elmúlt hónapokban inkább a hadszíntéri jelentésekből ismert kelet-ukrajnai városban, a Donyecktől nem messze fekvő Kramatorszkban működő EMSZSZ már meg is kezdte 42 újabb rotor gyártását a GE számára, amelyek összesen 310 tonnát nyomnak majd. A kész termékeket előbb szárazföldön, kamionokkal viszik Dániába, majd onnan hajón folytatják útjukat a megrendelőhöz, az Egyesült Államokba.

Az EMSZSZ 2013 júliusában nyerte meg a GE által kiírt tendert, és 2014-re 83 szélerőműrotor gyártására kapott megbízást, ezzel az együttműködés folytatását is kilátásba helyezte az amerikai társaság.

A januári szállításokról szóló, a Roszatom honlapján nyilvánosságra hozott közlemény azt jelzi, hogy háborús körülmények között is termel az EMSZSZ, amely 2010 decemberében lett az Atomenergomas többségi tulajdona. Az orosz társaság egy Cipruson bejegyzett cégtől vette meg még a szovjet korszakban, 1964-ben a kifejezetten az atom- és az energetikai gépgyártás ellátására létrehozott vállalat részvényeinek 92,68 százalékát.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére