Menu

A művészet megszelídíti az atombunkert

A művészet megszelídíti az atombunkertA hidegháborús évek alatt számtalan különleges építmény született világszerte, amelyeknek a nukleáris fegyverek bevetésekor kellett volna megvédelmezniük az adott ország vezetőit.

 

A veszély elmúltával a titkos objektumok közül többet is megnyitottak a nagyközönség előtt. Így tettek Boszniában is, ahol Josip Broz Tito egykori óvóhelyén most kortárs nemzetközi képzőművészeti tárlatot rendeznek. Az egykori Jugoszlávia néhai elnökének boszniai atombunkerében, D-0 ARK Underground néven, képzőművészeti biennále nyílt a napokban, amelyet szeptember 26-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. Atomenergia hadászati felhasználására szerencsére nem került sor a II. világháború óta, így a Szarajevótól közel 40 kilométerre lévő Konjicban lehetőség adódott az óvóhely kulturális átlényegülésére.

A 300 méter mélyen, egy hegy gyomrában 1953-1979 között épült létesítmény atomtámadás esetén közel 350 ember számára nyújtott volna menedéket fél éven át. A 6500 négyzetméteres, több mint 100 helyiséges bunkerkomplexumot úgy alakították ki, hogy az egy 25 kilotonna erejű atomrobbanást is kibírna. Bármennyire is igyekeztek azonban az építők megfelelni a kor és a párt elvárásainak, akinek valójában épült, Tito elnök egyetlen egyszer sem tette tiszteletét ezen a helyen.

A D-0 ARK Underground művészeti találkozót másodjára rendezik meg, 2011-ben 15 ezer ember kereste fel az akkori kiállítást. A kétévenkénti seregszemle nevében az ARK (Atomska Ratna Komanda) atomháborús parancsnokságot jelent, a D-0 pedig a létesítmény jele.

Ebben az évben 19 országból 35 művész 70 munkája látható a földalatti kiállítóhelyen. A rendezvény különlegessége, hogy a helyszín Boszniában van, de a szervezésben partnerként részt vett Horvátország és Törökország is. A tárlat megnyitóján éppen ezért többször elhangzott, hogy a térség egyetlen működő, közös kulturális projektje ez a biennále.

A résztvevő művészek között Magyarországot az atombunkerban – nevében is stílusosan – Sugár János szobrászművész képviseli.

 

(A cikk illusztrációjaként szolgáló képen Luchezar Boyadijev, bolgár művész különleges sakktáblája látható.)

 

Forrás: bijenale.ba

 

Kapcsolódó cikkeink:

Albánia elhagyott bunkerei


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére