Menu

Készen állnak a Nagy Hadronütköztető kísérletei

Készen állnak a Nagy Hadronütköztető kísérletei
A mintegy kétéves karbantartás után készen áll a részecskenyalábok fogadására az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN Nagy Hadronütköztetője (Large Hadron Collider azaz LHC).

 

Az LHC-ban a most zajló finomhangolás végeztével május végén vagy június elején következnek az első, már a fizikusok számára is érdekes ütközések. A protoncsomagokat körpályán tartó szupravezető mágneseket a gyűrű teljes kerületén üzemi hőmérsékletre, 2 Kelvin-fokra (mínusz 271,3 Celsius-fok) hűtötték. (Ez a hőmérséklet hidegebb, mint ami a világűrben van.) Az utóbbi hónapok során a felújított mágneseket több lépésben megedzették, így azok képesek lesznek a gyorsítóban tartani a 6,5 teraelektronvoltos (TeV) csúcsenergiájú protonokat is. A LHC átépítésének és korszerűsítésének célja az volt, hogy a korábbi 8 TeV helyett 13 TeV energián ütköztessék a protonokat.

A 3 méter átmérőjű alagút pontosan négy helyen keresztezi a svájci-francia határt, de hosszának legnagyobb része francia területen fekszik. A mérnökök és kutatók a következő hetekben a 27 kilométer kerületű gyűrű mágneseinek és egyéb korrekciós elemeinek finomhangolását végzik majd el, először a két gyűrűben külön-külön, majd együttesen. Egyelőre kisenergiás (0,45 TeV) nyalábokkal dolgoznak, a csúcsenergiára csak később fognak gyorsítani adta hírül az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont.

 

Fotó: CERN


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére