Menu

A paksi blokkok bizonyították megbízhatóságukat

A Magyar Atomfórum Egyesület szerint a jelenleg működő paksi blokkok bizonyították megbízhatóságukatAz atomenergia, azon belül az orosz technológia mellett egy sor érv szól a Magyar Atomfórum Egyesület szerint.

 

A nukleáris iparban érdekelt magyar vállalkozások által alkotott szervezet éppen ezért fontos lépésnek tekinti a magyar-orosz megállapodás megkötését további atomerőmű blokkok létesítésére Pakson. A Magyar Atomfórum Egyesület szerint a jelenleg működő paksi blokkok bizonyították megbízhatóságukat, a paksi atomerőmű az eddigi több mint harmincéves működése során az alapellátás fontos elemeként az ország villamosenergia-termelésének 40 százalékát adta. Több nemzetközi biztonsági felülvizsgálaton – legutóbb az Európai Unió stressztesztjén – kiváló minősítést kapott. A paksi a legolcsóbban termelő, környezetét nem károsító hazai erőmű; a nukleáris energiatermelés lényegesen csökkenti az ország energiaimport függőségét, növeli az ellátásbiztonságot, hiszen a nukleáris fűtőanyag kis helyen könnyen, akár több évre is készletezhető.

A paksi atomerőmű építése a huszadik század második felének egyik legnagyobb beruházása volt, amelyben a közvetlen építőkön túl, az energetikával foglalkozó kutatók, mérnökök, berendezésgyártók és szerelők is részt vettek. Ehhez hasonlóan az új blokkok építése is kivételes alkalmat jelent a magyar vállalkozásoknak. A beruházás a közvetlen munkalehetőségek mellett az oktatás, a szolgáltatások, a közlekedés és a szállítás területén is további munkahelyeket teremt, hangsúlyozza az egyesület.

Czibolya László főtitkár rámutatott, hogy Magyarországon nagyon jó színvonalú szakemberképzés van, amit a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség különböző programjaiban más országok is igénybe vesznek. Az előzetes felmérések szerint több mint százötven hazai cég rendelkezik az atomerőmű beruházásánál felhasználható termékkel, szolgáltatással.

– A 40 százalékos hazai részvétel nagyon ígéretes, a magyar vállalatoknak nagyon sokat kell tenni, hogy ezt a lehetőséget ki tudják aknázni – emelete ki a főtitkár. Majd hozzátette, hogy a magyar mérnöki társadalomnak alapos ismeretei vannak az orosz technikáról.

– Mi úgy értékeljük, hogy az orosz blokkok biztonság szempontjából egyenrangúak bármelyik szóba jöhető blokkal. Minden olyan tervezési megoldással, berendezéssel rendelkeznek, ami egy modern atomerőműtől elvárható – összegezte.

Arra is kitért, hogy tapasztalatai szerint a technológiai függőség kialakulásának veszélye nem áll fenn, hiszen a jelenlegi blokkok esetében sem történt ez meg. Az üzemeltetés során minden műszaki feladatnál a legjobbnak ítélt berendezést, megoldást alkalmazták függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségű a szállítója. Jó példa erre az összes üzemidő hosszabbítással kapcsolatos feladatok sora, amelyeket az oroszoktól függetlenül valósítottak meg Pakson – mondta Czibolya László.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére