Menu

A Roszatom példa a korrupció elleni harcban

A Roszatom példa a korrupció elleni harcban
Példaként állították a többi állami vállalat elé a Roszatom korrupcióellenes intézkedéseit egy, a hatalmi és a bűnüldöző szervek képviselőinek részvételével tartott moszkvai konferencián.

 

Az orosz állami atomenergetikai konszern folyamatosan korszerűsödő antikorrupciós rendszere bebizonyította a hatékonyságát, megvan ugyanis hozzá a stabil jogi alap és érvényesülnek a végrehajtáshoz szükséges szabályozó dokumentumok – hangoztatták a tanácskozáson.

„Amikor az elnöki hivatal utasítására kollégáimmal a kormányból tanulmányoztuk az állami társaságok korrupcióellenes elképzeléseit, arra a következtetésre jutottunk, hogy ma egyedül a Roszatomnak van ezen a területen érthető, részletes és konkrét programja – idézte a RIA Novosztyi hírügynökség a Nemzeti Korrupcióellenes Bizottság vezetőjének szavait. Kirill Kabanov szerint éppen ezért  javasolják, hogy az atomkonszern gyakorlati tapasztalatait egységesített formában másutt is alkalmazzák.

Nemrég a tekintélyes nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó társaság, a KPMG állapította meg, hogy a Roszatom belső ellenőrzési tevékenysége megfelel a nemzetközi szabványoknak, az etikai normáknak és a szakmai előírásoknak. Az erről szóló jelentések arra is kitértek, hogy az orosz atomóriás egy belső utasítással is tökéletesítette a gazdasági visszaélések kiszűrésére tett erőfeszítéseket: minden jogi dokumentumot a társaság jogi és vállalati munkáért felelős főosztálya véleményez, és ha korrupciós tényezőket fedez fel, akkor azokra külön határozatban hívja fel a figyelmet. A Roszatom által a korrupció elleni harcban szerzett tapasztalatokat az átszervezés és megújulás előtt álló orosz állami űrkonszern, a Roszkoszmosz is hasznosítani kívánja.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére