Menu

Aláírták a paksi bővítés három szerződését

Alárták a paksi bővités három szerződését
Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója és az orosz Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt alelnöke, és egyben a Nyizsnij Novgorod-i vállalat moszkvai fióktelepének igazgatója, Vlagyimir Szavuskin 2014. december 9-én aláírta a paksi két új, egyenként 1200 megawatt teljesítményű atomerőművi blokkra vonatkozó három megvalósítási megállapodást.

 

Az első szerződés az új blokkok tervezési, beszerzési és kivitelezési paramétereit tartalmazó, 12 évre szóló úgynevezett EPC-szerződés, a második az üzemeltetési és karbantartási támogatással kapcsolatos feltételeket, a harmadik pedig az üzemanyag-ellátás és a kiégett fűtőelemek kezelésének és tárolásának részleteit rögzíti.

Az aláírást követő sajtóértekezleten Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásfenntartásáért felelős kormánybiztos közölte, hogy a teljes beruházás a 12,5 milliárd eurós, mintegy 4000 milliárd forint összegű költségkereten belül marad, és a beruházás 40 százalékát kitevő összegű megrendelésekért magyar cégek pályázhatnak.  A megbízásokra európai szabályok szerint írnak majd ki közbeszerzéseket.  A reaktorszigetet orosz vállalatok fogják építeni, az erőmű többi részét külső cégek. A beruházás 10 milliárd eurós orosz hitel segítségével valósul meg, a maradék 2,5 milliárd eurót a magyar fél önerőből biztosítja.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A PADOSZ nyílt levele Jávor Benedeknek
Rendben megérkezett a paksi besugárzott fűtőanyag a Majakba


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére