Menu

Albánia elhagyott bunkerei

bunker Albániában
750 ezer elhagyott betongomba tarkítja Albánia városait, mezőit és az ország különböző pontjait. A hosszú évek alatt az Enver Hodzsa kommunista vezér nukleáris holokauszt iránti félelmét megtestesítő betonbunkerek mára szimbólumokká és szimbolikus emléktárgyakká váltak.

 

Albánia kommunista diktátorának állandó félelme volt a külföldi invázió. A bunkereket az atomháborútól való félelem és rettegés miatt a diktátor negyvenéves uralkodása alatt 1945 és 1985-ben építették. Egy olyan országban, amely csak 28.700 négyzetkilométer nagyságú, ez átlagosan 24 bunkert jelent négyzetkilométerenként. A szóbeszéd szerint, amikor a prototípus elkészült a főmérnököt – akitől megkérdezték, hogy valóban megfelelőek és ellenállóak az általa készített építmények – betették egy bunkerbe és egy tankkal kezdték bombázni. A sokkot kapott szakember sértetlenül úszta meg az esetet, így Hodzsa elrendelte ezer bunker megépítését.

A projekt hatalmas vállalkozás volt. Az épület szerkezetéhez háromszor több betont használtak, mint a francia Maginot-vonalhoz és kétszer annyiba került. A bunkerek megépítése anno sokkal fontosabb volt, mint Albánia fejlődése, így erőforrásokat vontak el az olyan sürgetőbb igényektől, mint az országos lakáshiány és a rossz utak.

Enver Hodzsa halála után a bunkereket elhagyták, de azok szilárdsága miatt nehéz is lett volna és most is nagy nehézséget okoz megszabadulni tőlük. A legtöbb építmény ma már elhagyatott, bár néhányat már újrahasznosítottak különböző célokra (kávézók, raktárak, menedékek állatok számára), de a legtöbben azt mondják, hogy semmi másra nem alkalmasak, minthogy helyet adjanak fiatal albánok számára, akik itt veszítik el a szüzességüket.

2009-ben néhány végzős albán diák Elian Stefa és Gyler Mydyti vezetésével egy projekt keretében katalógizálta a bunkerek hálózatát arra ösztönözve a lakosságot, hogy kezdjenek valami értelmeset az építményekkel.

 

  • bunkers-albania-112 bunkers-albania-112
  • bunkers-albania-122 bunkers-albania-122
  • bunkers-albania-132 bunkers-albania-132
  • bunkers-albania-142 bunkers-albania-142
  • bunkers-albania-156 bunkers-albania-156
  • bunkers-albania-162 bunkers-albania-162
  • bunkers-albania-172 bunkers-albania-172
  • bunkers-albania-182 bunkers-albania-182

 

Forrás és fotók: Amusing Planet


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére