Menu

Atomenergia a jövő biztosításáért

Az atomenergia jelentős szerepet játszik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében és az energiabiztonság növelésében.

Az atomenergia jelentős szerepet játszik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében és az energiabiztonság növelésében.

 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség támogatja azokat az országokat, amelyek nukleáris energiát kívánnak bevezetni, vagy bővíteni kívánják a meglévő programjaikat – hangsúlyozta a NAÜ 61. konferenciáján Amano Jukija, a szervezet főigazgatója.

A főigazgató másik fontos üzenete az volt, hogy a biztonság rendkívül fontos a nukleáris technológia minden területén, legyen az akár villamosenergia-termelés, vagy nem energetikai célú felhasználás. Ezek a nemzeti feladatok, de a NAÜ központi szerepet játszik a hatékony nemzetközi együttműködés biztosításában.

A Fukushima Daiichi atomerőművi balesettel kapcsolatos tanulságokat beépítették a NAÜ összes nukleáris biztonsági követelményébe, ezáltal biztosítva azt, hogy ezek az új követelmények a globális biztonsági gyakorlat részévé váljanak. A biztonsági kultúrát pedig tovább kell erősíteni.

 

A jövő a zöld energetikáé

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bécsi közgyűlésén annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az atomenergetika fejlődése szorosan összefügg a gyorsneutronos rektortechnológiával és a zárt nukleáris fűtőanyagciklus kialakításával. A vezérigazgató azt is megjegyezte, hogy a gyorsneutronos területen jelenleg Oroszország világvezető.

 

Az atomenergia jelentős szerepet játszik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében és az energiabiztonság növelésében.

Napjainkban az atomenergetikának két stratégiai kihívással kell szembenéznie. Egyrészt harcolnia kell az energiaszegénységgel, a villamosenergia-ellátás egyenlőtlenségeivel, másrészt pedig azzal a veszéllyel, hogy a Föld ökoszisztémáját visszafordíthatatlan károsodás éri. Márpedig ezeket a problémákat csak az energiatermelés egyidejű növelésével és szerkezetének megváltoztatásával lehet megoldani. „A lehető legkisebbre kell csökkenteni a szénhidrogének részesedését. Ez a mi felelősségünk az utódainkkal szemben” – hangsúlyozta Lihacsov.

A vezérigazgató szemléletes példával támasztotta alá az atomerőművek megkerülhetetlen szerepét. Ha a jelenleg üzemelő összes atomerőmű teljes névleges teljesítményét szén- és gázerőművek biztosítanák, akkor évente további mintegy 2 milliárd tonna szén-dioxid kerülne a légkörbe, miközben a bolygónk összes erdeje 2,5 milliárd tonnát tud semlegesíteni, azaz az atomenergetika „ökológiai ereje” hozzávetőlegesen akkora, mint minden erdőé együttvéve.

Mindenki tisztában van azzal, hogy a jövő a zöld energetikáé. A nap, a szél, a víz és az atom kiegészítik és erősítik egymást, olyan négyszöget alkotnak, amely a globális szénmentes energiatermelés alapjává válik – emelte ki Lihacsov és idézte a Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzését, amely szerint 2050-re 80 százalék fölé kell emelkednie a tiszta energiatermelés részesedésének a világ energiamérlegében. Ezen cél elérése érdekében az atomerőművek beépített teljesítményének el kell érnie a 930 GW értéket, ami azt jelenti, hogy – az elöregedő atomerőművi blokkok leállításával is számolva – már 10 év múlva évi több mint 20 GW új kapacitást kell üzembe helyezni. Minden zöld energiaforrás része a globális klímaváltozás okozta problémák megoldásának.

Az atomenergetikai együttműködés egyik iránya a nukleáris biztonság, ez a NAÜ fő célja, és a Roszatom támogatja azt a törekvést, hogy szigorítsák a követelményeket ezen a területen.

Emellett pedig egy másik nagyon fontos tényező az atomenergia jó hírének az erősítése. Oroszországban és azokban az államokban, ahol a Roszatom tevékenykedik, módszeresen dolgoznak az atomenergetika társadalmi elfogadottságának növelése érdekében és az orosz fél kész másokkal is megosztani ezeket a tapasztalatokat. Tiszteletben kell tartani minden ország döntését az atomenergia fejlesztését vagy leépítését illetően, ugyanakkor nagyon fontos, hogy ez „ne fóbián, hanem tudományos ismereteken alapuljon” – fejtette ki a vezérigazgató.

Amano Jukija, akit a 3. négyéves mandátumára is megerősített a NAÜ főigazgatói tisztségében a közgyűlés, kijelentette, hogy a nemzetközi szervezet továbbra is erősíteni kívánja az atomenergetikai együttműködést Oroszországgal. Moszkva minden területen nagyon fontos partner, a gyorsneutronos technológiában pedig elismerten éllovas – mondta Amano, miután megtekintette azt a kiállítást, amelyen a Roszatom – a NAÜ-közgyűléshez kapcsolódóan – bemutatta a legkorszerűbb fejlesztéseit.

 

Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár a magyar delegáció vezetőjeként a közgyűlésen elmondta, hogy hazánkban az atomenergia a villamosenergia-termelés megbízható forrásaként biztosítja a fogyasztók számára a stabil ellátást, valamint a jövőben is a hazai áramszükséglet jelentős részét fedezheti.

Ennek érdekében a Paksi Atomerőmű első 3 blokkja már megszerezte az üzemidő-hosszabbítási engedélyt, a 4. blokk esetében pedig még idén elbírálhatják az engedélykérelmet. A Paks II-projekt megkapta a telephely- és a környezetvédelmi engedélyt. 2017 áprilisától tárca nélküli miniszter látja el a két új blokk tervezésével, megépítésével és üzembe helyezésével kapcsolatos kormányzati feladatokat.

 

Fotó: D. Calma/IAEA


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére