Menu

Atomóra

atomóra - Louis Essen

Az atomóra a világ egyik legpontosabb időmérő eszköze.

 

Atomórának olyan típusú órát nevezünk, melyben atomok rezgésszámát használják fel egy pontos frekvencia előállítására. A frekvenciát számlálóba vezetik, amely másodpercet és abból származtatott nagyobb időegységeket mutat. Atomórákkal már a XX. század elején kísérleteztek.

 

Az első, cézium-133 atommal működő atomóra

1955-ben Louis Essen építette meg Angliában, a Nemzeti Fizikai Laboratóriumban. Ezek után fogadták el nemzetközi egyetértéssel az atomórák által előállított másodpercet, mint a másodperc meghatározását. Egy szabványos atomóra élettartama fontos gyakorlati kérdés. A mai rubídium cső legalább 10 évig használható, és minimálisnak mondható összegbe kerül.

A hétköznapi életben használt rádióvezérelt-órákat néha atomórának is nevezik, ez azonban kicsit pontatlan kifejezés, ugyanis ezek az órák nem maguk állítják elő a pontos időt, csupán rádióhullámok útján veszik az atomórák által előállított jelet. Annyiban jogos a megnevezés, hogy ha a vétel naponta megtörténik, akkor az ilyen óra pontossága sokkal jobb a többi órához viszonyítva.

Louis Essen angol fizikus egész pályafutását a Nemzeti Fizikai Laboratóriumban töltötte. 1950-ben ő mérte meg – üvegrezonátor segítségével – a fény sebességét minden eddigi értéknél pontosabban. 1957-ben fogadták el hivatalosan, 1983-ban pedig a pontosított értéket. Einstein relativitás elméletét többször is bírálta írásaiban.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Az atomóránál is pontosabb órát fejlesztettek ki


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére