Menu

Az orosz állami háttér biztonságot jelent

A paksi atomerőmű első vezérigazgatója, Pónya József számára rokonszenves az orosz technológia, jó tapasztalatai vannak vele. Az pedig, hogy az új paksi blokkok építéséről két állam kötött szerződést, biztonságot nyújt az országnak.
A paksi atomerőmű első vezérigazgatója, Pónya József számára rokonszenves az orosz technológia, jó tapasztalatai vannak vele. Az pedig, hogy az új paksi blokkok építéséről két állam kötött szerződést, biztonságot nyújt az országnak.

 

Pónya József örül a paksi blokkokra vonatkozó döntésnek. A MAVIR adatai szerint 15 éven belül az elöregedő erőművek miatt 5000 megawatt új kapacitást kell a rendszerbe beépíteni, a paksi blokkok jelenlegi 2000 megawattja ennek csak egy szelete. Az, hogy függőséget jelentene az oroszokkal történt megállapodás, Pónya József szerint elfogadhatatlan érv. Magyarországnak, sőt Európának nincs primer energiaforrása, a gázt szintén Oroszországtól veszi, a megújuló energia pedig ma még nem versenyképes Magyarországon. Van más nukleáris fűtőanyag-beszerzési forrás, illetve Pakson két évre elegendő üzemanyagot tárolnak.

Pónya József szerint részleteket ugyan ma még nem lehet tudni, de az építkezés valószínűleg nem fogja úgy felforgatni Paks életét, mint az első négy blokk építése tette. A szakember szerint a 40 százalékos hazai beszállítói arány eléréséért még dolgozni kell, mert a magyar ipar ma nem tud még ekkora részt vállalni. Tény, hogy költséges az építés, de az üzemanyagköltség elenyésző, az üzemeltetési költség alacsony, és a blokkok legalább 60 éven át áramot termelnek. A tőkeleírást az árba bele kell építeni. Ha rövid idő, esetleg 10 év alatt kell visszafizetni, magas lenne ez az érték, de a 30 éves futamidő sokkal kedvezőbb.

A harmadik típusú erőművek biztonságban egyenrangúak, de Pónya József mégis az oroszt preferálja. – Egyrészt nagyon jó a blokk, korszerűbb, mint az amerikai a koreai, a japán, mert azok tizenöt évvel ezelőtt tervezettek, az oroszok viszont folyamatosan fejlesztenek. Másrészt vannak olyan technikai megoldások, amelyek nagyon szimpatikusak számára, mint például a fekvő gőzfejlesztők és a biztonsági rendszerek térbeli elkülönülése. A szakember azt mondja, az oroszok és a magyarok atomenergia terén megtanultak egy nyelvet beszélni az elmúlt 30-40 évben. Az oroszok mindezen túl összehangoltabbak, mint a versenytársaik és egy állami cég fog össze mindent, míg a többiek úgy „csinálnak erőművet, mint gépkocsit” – tette hozzá. Szimpatikus számára az is, hogy a két állam kötött egymással szerződést, mert bármely más szállító esetében magáncégek, bankok lennének a szereplők. Sokkal biztonságosabb tehát az orosz állami háttér – tette hozzá.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére