Menu

Az orosz technológia erőssége a reaktor

Hózer Zoltán szerint, az orosz technológiának közismert erőssége a reaktor, a primerkör, a gépészeti berendezések, a vízszintes gőzfejlesztő. Szakmai szempontból pozitívan értékeli a paksi atomerőmű bővítéséről létrejött orosz-magyar megállapodást a több mint négyszáz szakembert számláló Magyar Nukleáris Társaság.

 

A beruházás sikerének elengedhetetlen feltétele az oktatási és a kutatási programok bővítése – hangsúlyozta Hózer Zoltán elnök. A Magyar Nukleáris Társaság (MNT) eddig is támogatta a paksi atomerőmű bővítését új blokkokkal, és a 2014. január közepén nyilvánosságra hozott megállapodás után is úgy gondolja, hogy szükség van új atomerőművi blokkok építésére az ellátásbiztonság érekében.

Az MNT a megállapodást szakmai szempontból pozitívan értékeli, hiszen olyan erőműtípust választottak, amely minden műszaki követelménynek megfelel. A paksi bővítés éveken át tartó tudományos-műszaki előkészítése során a szakértők arra az álláspontra jutottak, hogy öt blokktípus – köztük az orosz – felel meg az elvárásoknak. – Ezek azonos műszaki színvonalon vannak, így az a szakértői vélemény alakult ki, hogy ezek közül bármelyik megfelelő, ezért a döntést gazdasági, pénzügyi alapokon kell meghozni – vázolta az elnök.

Hózer Zoltán szerint, az orosz technológiának közismert erőssége a reaktor, a primerkör, a gépészeti berendezések, a vízszintes gőzfejlesztő. Nagy előny, hogy a fűtőelemek burkolatát egy nagyon jó korrózióállóságú nióbium tartalmú cirkónium ötvözetből készítik, amelyet más reaktorok fejlesztői is megpróbáltak átvenni, fejtette ki a szakember.

A szervezet szerint a gyors döntés fel tudja gyorsítani a beruházás megkezdését. Ám, komoly kockázatnak tartják, ha a kérdés a pártpolitika kereszttüzébe kerül, és a műszaki kérdésekben nem szakmailag megalapozott döntések születnek.

A megállapodás után a szakemberekre komoly feladatok várnak a műszaki tartalom pontosításában, az engedélyezési eljárásokban és a beruházás előkészítésében. Az oktatás és a kutatás-fejlesztés területén olyan intézkedésekre van szükség, amelyek elősegítik a hazai szakértelem fenntartását és továbbfejlesztését. Hózer Zoltán emlékeztetett rá, hogy a paksi atomerőmű építése idején komoly szakmai háttér épült fel, így, amikor működésbe léptek a blokkok, megvolt a szükséges szakmai tudás. Ez most is elengedhetetlen. Bővíteni kell a hazai oktatóhelyek kapacitását, növelni kell a létszámot, hogy időben rendelkezésre álljon az üzemeltetéshez szükséges személyzet. A szakember szerint az új blokkok építése komoly perspektívát jelent a fiataloknak.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére