Menu

Békében az atom és a természet

Békében az atom és a természet
Különleges magyar fotókiállítás nyílt Moszkvában: a MasztART galériában mutatják be Vincze Bálint Impresszió – a Dunától Csukcsföldig című tárlatát.

 

A magyar természetfotós az atomerőművek környékének élővilágát örökítette meg Oroszországban. A Roszatom állami atomenergetikai konszernhez tartozó, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető társaság, a Roszenergoatom, az ugyancsak orosz Atomerőmű-környéki Területek Szövetsége, a Paksi Atomerőmű, valamint az annak 12 kilométeres körzetében fekvő települések önkormányzatai által létrehozott Társadalmi Ellenőrző, Információs és Területfejlesztési Társulás (TEIT) közös programja tavaly kora tavasszal, az Oroszországi Kultúra Évének keretén belül indult. Vincze Bálint akkor kezdte körbeutazni mind a tíz oroszországi nukleáris erőmű környékét, a képkockákon megörökített impresszióit nemcsak Moszkvában, hanem Novovoronyezsben is kiállították már, sőt egy frissen megjelent albumban ki is adták.

A fő motívum Vincze alkotómunkájában az élővilág és a technológiai, tudományos, ipari objektumok harmonikus együttélése. Minden, az atomerőművek közvetlen közelében készült fotója, szemléletes bizonyítéka a természet és az atomenergetika jó szomszédságának – írja a tárlatról közzétett tájékoztató. Egyebek közt ezt hangoztatta a moszkvai megnyitón Balla János, Magyarország oroszországi nagykövete is, míg Süle János, Paks polgármestere kijelentette: a magyarok – csakúgy, mint az oroszok – nem félnek atomerőmű mellett élni és dolgozni. A tervezett paksi bővítéssel kapcsolatban közölte: az atomerőmű környékén 46 településen tartottak közmeghallgatást, és sehol sem vetették fel, hogy le kellene tenni az elképzelésről, mint ahogyan olyasmi sem hangzott el, hogy annak megvalósításában nem kívánatos az orosz részvétel.

Békében az atom és a természet

 

Békében az atom és a természet

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére