Menu

Betört a török piacra a Ganz EEG

Betört a török piacra a Ganz EEG
Együttműködési megállapodást kötött a Roszatomhoz tartozó gépgyártó cégcsoport, az Atomenergomas magyar leányvállalata, a Ganz EEG a TEMSAN török társasággal.

 

A török állami vállalat partnereként a magyar cég kisteljesítményű turbinák tervezésében vehet részt – közölte Szitár-Csanádi Attila igazgató, aki azt is elmondta, hogy olyan projektekben várják a magyar szerepvállalást, amelyekben legfeljebb 10 megawatt teljesítményű vízturbinákat használnak. A Ganz EEG arra is lehetőséget teremt, hogy telephelyén török szakembereket képezzenek ki. Törökország energiaigénye évente 6-10 százalékkal nő, és az állam támogatással is ösztönzi, hogy minél több áramot vízerőművekben állítsanak elő. 2010-ben így termelték meg az országban felhasznált energia csaknem negyedét. Jelenleg 56 egy és tíz megawatt közötti teljesítményű vízerőmű épül Törökországban, vagyis a Ganz EEG előtt arra is lehetőség nyílik, hogy tovább terjeszkedjen az ottani piacon.

Esélye van például az üzleti sikerre a magyar társaság saját fejlesztésű termékének, a konténeres vízerőműnek, amelynek fejlesztéséhez az Új Széchenyi Terv keretében 184,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a cég a Kutatási és Technológiai Innovációs Alaptól. Ez a legfeljebb egy megawatt teljesítményű mini erőmű ‒ a dízelgenerátorokat kiváltva ‒ olcsó, a helyi vízenergián alapuló rendszer kiépítésére teremt lehetőséget. Könnyen szállítható, gyorsan telepíthető, rövid időn belül üzembe helyezhető, a változó igényekhez alakítható és nehezen megközelíthető helyeken is használható, hiszen műholdas rendszer segítségével, távirányítással működtethető. A segítségével településeket és üzemeket is el lehet látni energiával. Sorozatgyártásának megindítását az idei évre tervezi an Ganz EEG.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére