Menu

Bővülhet a TVSZ-Kvadrat piaca

Bővülhet a TVSZ-Kvadrat piaca

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nukleáris üzemanyagokat előállító cégcsoportja, a TVEL már megkezdte azoknak a TVSZ-Kvadrat típusú fűtőelemeknek a gyártását, amelyeket az Amerikai Egyesült Államokba és Svédországba szállítanak majd – árulta el a RIA Novosztyi hírügynökségnek a moszkvai Atomexpo 2017 kiállításon és fórumon Alekszej Grigorjev, a TVEL alelnöke.

 

Most csak a szerződésben rögzített mennyiséget készítik el, de van lehetőség a termelés bővítésére – tette hozzá.

Atomenergetikai szakemberek egyenesen a Roszatom fűtőanyag-piaci áttörésének minősítették, hogy 2016-ban olyan szerződéseket sikerült aláírni, amelyek szerint egy amerikai atomerőmű-üzemeltető próbaüzeme vesz a nyugati technológiájú PWR reaktorokhoz kifejlesztett TVSZ-Kvadratból, és – a sikeres próbaüzem után már kereskedelmi alapon – szállítanak belőle a svédországi Ringhals atomerőmű számára is. A TVEL arra számít, hogy még az idén egy újabb amerikai atomerőmű-társasággal is megállapodik a fűtőelem kísérleti alkalmazásáról, jövőre pedig tovább bővül a kör, hiszen összesen öt cég tagja a TVSZ-Kvadrat programot támogató konzorciumnak.

Már arról is szó van, hogy az orosz fűtőelem gyártását közelebb vigyék a potenciális felhasználókhoz.

„Aktív munkaszakaszban vagyunk, egy európai partnerünkkel már van együttműködési tervünk, ennek célja, hogy Európába helyezzük át a fűtőelem gyártását” – mondta Grigorjev. A piaci potenciál ugyanis ígéretes. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nyilvántartása azt mutatja, hogy a világ 450 energiatermelő blokkja közül 291-ben működik PWR reaktor, és a RIA Novosztyi által idézett értékelések szerint ebből több mint száznál lehet esélye a Roszatomnak.

A TVSZ-Kvadrat a nyugati tervezésű (PWR) reaktorok számára kifejlesztett, 17 x 17-es fűtőanyagköteg. Kidolgozását 2002-ben kezdte meg a TVEL. A konstrukció alapjául az a sokéves tapasztalat szolgál, amely a VVER reaktorok üzemanyagának kifejlesztése és gyártása során gyűlt össze. Megalkotásakor felhasználták a VVER-fűtőanyagokkal kapcsolatos legjobb eredményeket, legutóbbi fejlesztéseket is. Ennek köszönhetően a PWR-ekben használható orosz konstrukciójú fűtőelem nemcsak, hogy nem marad el nyugati megfelelőitől, hanem egy sor műszaki mutatóban még fölül is múlja azokat. A TVSZ-Kvadrat megfelel minden a PWR-fűtőanyag műszaki-gazdaságossági és üzemeltetési jellemzőivel szemben támasztott követelménynek.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére