Menu

Cinket és ólmot bányászna a Roszatom Novaja Zemlján

Cinket és ólmot bányászna a Roszatom Novaja Zemlján - Összefog a Roszatom és az arhangelszki terület az északi sarkvidéki térség feltárásában.
Összefog a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern és az arhangelszki terület az északi sarkvidéki térség feltárásában.

 

Erről írt alá nemrég megállapodást az atomóriás vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov és Igor Orlov arhangelszki kormányzó. A program fő céljainak egyike, hogy kiaknázzák a Novaja Zemlja szigetcsoporton lévő Pavlovszkoje cink- és ólomlelőhelyet. Szó van a megfelelő, a befektetéseket odavonzó feltételek és a szükséges infrastruktúra kialakításáról, ami a közlekedés fejlesztését, így Novaja Zemlja Déli-szigetén egy nagy teherhajók fogadására képes kikötő építését is magában foglalja.

A Roszatom hosszú távú fejlesztési irányzatainak egyike az, hogy bővítsék a termékskálát és új piacokon jelenjenek meg, a Pavlovszkoje-projekt pedig éppen ezt a célt szolgálja – idézte a TASZSZ hírügynökség Lihacsovot. Pavlovszkoje ugyanis Oroszország egyik leggazdagabb ólom- és cinklelőhelye, amelynek érctartalékait 47,7 millió tonnára (cinkből csaknem 2,5 millió, ólomból 549 ezer, ezüstből pedig közel 1200 tonnára) becsülik. A lelőhely a Déli-szigeten, a Barents-tenger partjától mintegy 15 kilométerre, több mint 12 négyzetkilométeren helyezkedik el. A kiaknázására a Roszatom uránkitermelő cégcsoportjához, az Atomredmetzoloto részvénytársasághoz tartozó Első Ércbányászati Társaság (PGRK) bányavállalatot készül létrehozni. Ez lesz Oroszország legészakabbra működő érckitermelő társasága. Korábbi jelentések szerint a cég 2019-ben kezdheti meg a munkát, és 2021-ben már megjelenhet a piacon a termékeivel, amelyek iránt Oroszországon kívül már Kínában és Svédországban is érdeklődnek.

Pavlovszkojén külszíni fejtéssel zajlana a bányászat.

A tervek szerint ezer új munkahely létesül, és évi három és félmillió tonna ércet hoznak majd a felszínre. Ebből 220 ezer tonna cink- és 50 ezer tonna ólomkoncentrátumot, valamint 16 tonna ezüstöt állítanak elő.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére