Menu

Élénkebb atomipari együttműködést sürget Lihacsov

Élénkebb atomipari együttműködést sürget Lihacsov
A nukleáris üzemanyagciklus zárását szolgáló együttműködést tartja az egyik prioritásnak a jövő nukleáris energetikájában a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója.

 

Alekszej Lihacsov Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Abu Dhabiban zajló, Atomenergetika a XXI. században című miniszteri értekezletén kifejtette: a világ atomenergetikájának jövője elszakíthatatlanul összefonódik a nukleáris üzemanyagciklus zárásával, amelynek szerves részei a gyorsneutronos reaktorok. „A nukleáris üzemanyagciklus zárása lehetővé teszi a békés atom számára, hogy környezetvédelmi szempontból biztonságos energiaforrássá váljék, évezredekre elegendő, gyakorlatilag kimeríthetetlen tartalékokkal. Ráadásul nagyon fontos, ez már nem valamilyen távoli jövő technológiája: a jelenlegi tudományos és technológiai fejlettségi színvonal mellett megalapozottan feltételezni lehet, hogy a legközelebbi 10-12 éven belül komplex termék kerül a piacra ezen a területen” – jelentette ki a Roszatom vezetője.

Kulcsfeladatnak nevezte Lihacsov az olyan ipari infrastruktúra megteremtését, amely képes biztosítani, hogy jelentősen csökkenjen a kiégett fűtőelemek mennyiségének növekedési üteme és megsokszorozódjon a felújított fűtőelem-összetevők felhasználása a nukleáris üzemanyagciklusban. „A Roszatom kiemelt figyelmet fordít e területek fejlesztésére – termelőkapacitásokat hozunk létre Oroszország területén a kiégett fűtőelemek feldolgozására, új urán-plutónium fűtőanyag kifejlesztésén munkálkodunk, hogy visszajuttathassuk e feldolgozás termékeit a nukleáris üzemanyagciklusba. Mindezzel biztosítani lehet, hogy az atomenergetikára még sok évtizeden át legyen igény” – hangoztatta, és e témában intenzívebb együttműködésre szólította fel az érdekelt országokat.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy új hangsúlyokra van szükség a nemzetközi együttműködésben.

Fő szempontnak a biztonságot nevezte, mondván: a Roszatom támogatja a NAÜ erőfeszítéseit, amelyek célja, hogy következetesen szigorodjanak a követelmények ezen a területen. A kooperáció másik fontos irányaként azt jelölte meg, hogy össze kell hangolni az atomenergetika jó hírnevének alakítását szolgáló erőfeszítéseket. „Élénkítenünk kell az együttműködést azzal a céllal, hogy ne pusztán formáljuk az atomenergetika hazai társadalmi elfogadottságát, hanem megteremtsük a feltételeket ahhoz is, hogy legyen rá társadalmi igény” – közölte.

Az atomenergetika megfelel minden olyan követelménynek, amelyet a jövő energetikájával szemben támasztanak: stabil és ökológiai szempontból tiszta energiaforrás, amely gazdaságilag vonzó költségek mellett állítható elő – emelte ki Lihacsov. Szavai szerint az atomenergia a nap-, a szél- és a vízenergiával együtt alkotja az úgynevezett „zöld négyzetet”, amely a világ jövőbeni energiaegyensúlyának az alapjává válik. „Ebben az értelemben nem alternatívái, hanem kiegészítői és erősítői vagyunk egymásnak” – tette hozzá.

 

Fotó: Ramil Szitgyikov


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére