Menu

Feltámasztanák a berillium-előállítást Oroszországban

Feltámasztanák a berillium-előállítást Oroszországban - Atomenergia info
A berillium-előállítás újraélesztésén dolgozik két orosz állami konszern, a polgári és katonai rendeltetésű, magas technológiájú ipari termékek fejlesztését és gyártását összefogó Rosztyeh és az atomenergetikai, valamint nukleáris technológiai társaságokat egyesítő Roszatom.

 

Erről a Roszatomhoz tartozó Összoroszországi Vegyi Technológiai Tudományos Kutatóintézet (VNIIHT) és a Kalinyingrádi Borostyánkombinátnak az uráli Maliseva településen smaragd- és berillásvány kitermelésével foglalkozó különálló részlege kötött harminc évre szóló megállapodást – közölte a Rosztyeh sajtószolgálata.
A VNIIHT olyan technológia kifejlesztését kezdte meg, amely lehetővé teszi berilliumkoncentrátum kinyerését a malisevai lelőhelyen kitermelt ércből és az ottani meddőhányóból. A szovjet korszakban meghonosított technológiák ugyanis elavultak – mondta a malisevai társaság igazgatója, Jevgenyij Vaszljevszkij, aki az orosz kutatásigényes technológia fejlesztése szempontjából komoly előrelépésnek nevezte a berilliumkoncentrátumok gyártását szolgáló új műszaki megoldások kidolgozását.

Oroszországban 1989-ben leállt a berilliumtermelés, noha a malisevai mezőn kívül van még két másik érclelőhely is.

Ezeket a projekteket azonban befagyasztották. Így ezt a stratégiai jelentőségű alkáliföldfémet jelenleg három országban állítják elő: az Egyesült Államokban, Kínában és Kazahsztánban. A világ teljes termelése 300 tonna lehet. A berilliumot széles körben alkalmazzák a többi között az elektronikai, a hadi-, a kerámia- és a fémiparban, valamint a nukleáris szektorban is. Ötvözetei rendkívül kemények. Repülőgépek, űrrepülők, műholdak és rakéták szerkezeti anyagaként, az atomiparban pedig egyebek közt neutronlassítóként is használják. Egy kilogramm vákuumos öntvény formájában előállított, tiszta berillium értéke több ezer dollár.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére