Menu

Ferrarikba is kerül a CSMZ termékeiből

Ferrari orosz titánnal - Atomenergia info - Tudta Ön?

Öt év alatt több mint ezer tonna hengerelt titánt szállít Németországba a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nukleáris fűtőanyagokat gyártó cégcsoportjához tartozó Csepecki Mechanikai Művek (CSMZ).

 

Az erről szóló szerződést a múlt héten, Horst Seehofer bajor miniszterelnök moszkvai látogatása során írta alá az udmurtföldi Glazov városában működő kombinát vezérigazgatója, Gyenyisz Anyiscsuk és Alexei Rasskazov, a titántermékek európai forgalmazásával foglalkozó, müncheni székhelyű Hermith GmbH első embere, Andrej Andrianov, a TVEL alelnöke pedig ratifikálta a dokumentumot.

A megállapodás összértéke meghaladja a kétmilliárd rubelt (10 milliárd forint).

A leszállított titán mennyisége évről évre a néhányszorosára fog nőni, és 2021-ben éri el a csúcsot.

A CSMZ-t „magas színvonalú munkaszervezés, fegyelem és termelési kultúra” jellemzi – méltatta a partnercéget Rasskazov. Mint elmondta, az orosz vállalat termékeiből Nyugat-Európa vezető magas technológiájú gyártóinak szállítanak. Az autóiparban ilyen például a Maserati, a Mercedes-Benz, a BMW és a Ferrari, az energetikában megemlítette a Siemenst, a repülőgépgyártásban pedig az olasz Leonardót is. Ez utóbbi már kapott is az orosz nyersanyagból – tette hozzá.

A Csepecki Mechanikai Művek, amely nevét a Csepca folyóról kapta, kulcsszerepet játszik az orosz nukleáris fűtőanyaggyártásban és az atomiparban alkalmazott szerkezeti elemek, alkatrészek előállításában. Termékeit a vegyiparban, a gáz- és olajiparban, a repülőgép- és autógyártásban, valamint a gyógyászatban is használják. Mint a TVEL által kiadott tájékoztatóból kiderül, az elmúlt öt évben óriási szervezési, tudományos-kutatói és kísérleti-tervezői munkát végeztek el a cégnél, amely elsajátította a titántermékek széles körének sorozatgyártási technológiáját. Míg 2008-2010-ben ebből a tevékenységből nem több mint 40 millió rubeles bevétele származott a társaságnak, addig 2013-ban ez már 200 millió, tavaly pedig több mint 500 millió rubelre nőtt.

Oroszországban a CSMZ az egyetlen vállalat, amely cirkóniummal és annak ötvözeteivel is dolgozik, de a világon is csak két másik ilyen cég létezik.

Gyártmányai közt természetes és szegényített uránból, valamint kálcium fémből előállítottak is vannak.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére