Menu

Gyalogosoknak segít a Roszatom

Gyalogosoknak segít a Roszatom Okos zebra, okos gyalogátkelő
Közlekedést segítő, „okos zebrát” fejlesztettek ki a Roszatom szakemberei.

 

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern fűtőanyaggyártó cégcsoportjához, a TVEL-hez tartozó Novouralszki Műszergyárban dolgozták ki szakemberek azt az okos zebra rendszert, amelynek prototípusa kísérleti jelleggel már működik is az Ural menti település egyik gyalogátkelőhelyénél.

A berendezés tulajdonképpen nagyon egyszerű: két, LED-égőkkel felszerelt lámpaoszlopból, mozgásérzékelőkből, egy napelemből és egy szélgenerátorból áll. Ez utóbbiak napközben akkumulátorban gyűjtik az energiát, amely aztán sötétedés után tökéletesen működteti az „okos zebrát”. A gyakorlat ez úgy történik, hogy a járdaszegélyhez lépő gyalogos mozdulataira bekapcsolnak a lámpák, megvilágítják az úttestre lépő embert, és még külön fényjelzésekkel is figyelmeztetik a járókelőre a közeledő autóst.

A rendszer fő előnye, hogy nem igényel hálózati energiaforrást, és telepítése is jóval olcsóbb, mint a már ismert forgalomirányító lámpáké. Előnye viszont, hogy ott is biztonságosabbá teszi a közlekedést a gyalogosok számára, ahol nincs villanyrendőr, vagy nem tökéletes az éjszakai világítás. Az atomerőművek, atomipari üzemek számára többek között automatizált vezérlő, vészleállító rendszereket és más berendezéseket is gyártó Novouralszki Műszergyár igazgatóhelyettese, Dmitrij Gluhov elmondta, hogy a sorozatgyártás a próbaüzem és az engedélyeztetés után kezdődhet el. Így, az első okos zebra példányok akár már az idén megjelenhetnek az oroszországi gyalogátkelőknél.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére