Menu

Gyémántkereső a Roszatomtól

Gyémántkereső a Roszatomtól
A világon egyedülálló „gyémántlátó” készüléket fejlesztettek ki a Roszatom tudósai.

 

Az orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó Összoroszországi Automatizálási Tudományos Kutatóintézet (VNIIA) főkonstruktőr-helyettese, Dmitrij Jurkov a Roszatom szervezésében Nyizsnyij Novgorodban megrendezett NDExpo-2015 technológiai fórumon elmondta, hogy a drágakőkeresésben is hasznosnak bizonyultak azok a műszaki megoldások, amelyeket a VNIIA és a Dubnai Egyesített Atomkutató Intézet egy robbanóanyagok kimutatására kifejlesztett berendezés megalkotásakor alkalmazott.

A VNIIA új műszer, a gyémántkereső próbaüzemeltetését az ALROSZA orosz gyémántbányászati társaság segítségével végezték el. Olyan ércmintákat kaptak, amelyekben lehetnek gyémántok és kiderült, hogy a készülék gyakorlatilag „látja” őket, a legkisebb drágakődarabokat is észleli – mondta Jurkov, aki arról is beszámolt, hogy az intézetben már a berendezés sorozatgyártásának előkészítése zajlik.

A várakozások szerint a készülékre nemcsak az orosz, hanem a külföldi – mindenekelőtt a dél-afrikai – gyémántbányászati társaságok részéről is lehet kereslet.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére