Menu

Horgászverseny atomtámogatással

horgászverseny atomtámogatással
A Kalinyini Atomerőmű Udomlya nevű hűtőtaván tartották meg az orosz országos horgászbajnokságot.

 

A versenyre, amelyre 2013. augusztus 23-25.-e között került sor, a pihentető medencében, az ország 12 régiójából (Moszkva, Szentpétervár, Voronyezs, Leningrád, Szmolenszk, Cseljabinszk és Jaroslav régiók, Baskíria és a krasznodari terület) 69 versenyző érkezett. A rendezvény a XVI. ilyen bajnokság volt és a válogatotti keret összeállításának alapját is képezte. A viszonylag nagy érdeklődéssel kísért verseny szervezője és a díjak átadója a Roszatom volt ugyanis a bajnokságokat 2010 óta mindig egy-egy nukleáris erőmű vízgyűjtőjénél tartják, ezzel is bizonyítva, hogy a biztonságosan üzemeltetett atomerőművek és az atomenergetika nem károsítja a környezetet. A versenyzők az egyéni és csapatversenyeken összesen 411 kilogramm halat emeltek ki a vízből. Mindegyiket sugárvédelmi laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá, és megállapították, hogy az erőmű semmilyen negatív hatással sincs ezekre az élőlényekre. Ezt azonban a rendező Mihail Kalinyin Kanyshev szerint akár előre borítékolhatták is volna.

Bajnokcsapat  a moszkvai (44 780 g fogás), az ezüstérmes a szmolenszki térség (38 980 g fogás), a bronzérmes pedig a krasznodari terület  csapata lett (36 760 g fogás). Az egyéni verseny győztese Oleg Maneshkin (11 480 g fogás) a szmolenszki térség képviselője, a második helyezett a moszkvai Jurij Radugin (10 600 g fogás), a harmadik helyezett pedig a krasznodari terület képviselője Peter Minenko (10 350 g fogás) volt.

A versenyhorgászok körében az első helyet Konstantin Gorshkov, a másodikat Vaszilij Beljaev, a harmadikat pedig Alekszej Kutuzov nyerte. A szabályok szerint a kifogott halak egyrésze visszakerült a tóba, a másik viszont főtt ételként végezte, a helyi szakácsok segítségével egy kulináris fesztivál keretén belül augusztus 25-én. E fesztivál kiemelkedő alakja a híres orosz séf, Konstantin Ivlev volt, akinek Elena Hanga televíziós műsorvezető segített.

A település területén több mint 70 tó van. Ezek a tavak nemcsak a város lakóinak komfortérzetét és kikapcsolódását szolgálják, hanem a Tver régió egy részében a halkínálatot és a horgászat népszerűségét is növelik. A tó területe 1000 hektár. Észak-déli irányú hossza 7,5 km, legnagyobb szélessége nyugat-keleti irányban 3,2 km. Átlagos mélysége 10 m, de egyes területeken akár 38 méteres is lehet; azon a helyen pedig, ahol a horgászverseny folyt 1,5-5,5 méter mély. A tóban élő halfajok között megtalálható a ponty, a keszeg, a bodorka, a sügér, a csuka, a harcsa és a busa is.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére