Menu

Indulásra kész a rosztovi 3-as blokk

Indulásra kész a rosztovi 3-as blokk
2014. november 19-én az oroszországi Rosztov atomerőmű hármas blokkjában befejezték az üzemanyag behelyezését, miután az orosz nukleáris hatóság november 14-én engedélyt adott arra, hogy a fűtőelemek a helyükre kerüljenek és a blokkot kritikus állapotba hozzák – jelentette be az orosz atomerőműveket üzemeltető cég, a Roszenergoatom.

 

2014. november 19-én délelőtt, helyi idő szerint 9:30-kor fejeződött be a VVER-1000 típusú nyomottvizes blokkon a 163 db nukleáris fűtőelem-kazetta berakása a reaktorba.

„A nukleáris szakértők most ellenőrzik a berakott kazettákat” – közölte Viktor Tyeresonok, a beruházásért felelős igazgató, hozzátéve, hogy ezt követően lezárják a reaktort, majd megkezdődhet a primer és szekunder kör tesztelése. A Roszenergoatom tájékoztatása szerint a Rosztov 3-as blokk kivitelezése és üzembe helyezése gyorsabban halad az eredeti terveknél, így a blokk már 2014 végén megkezdheti a kereskedelmi célú villamosenergia-termelést. 2014. október 24-én fejeződtek be a melegjáratási próbák, október 31-ig pedig elvégezték az indításhoz szükséges további műszaki, fizikai vizsgálatokat.

 

Kapcsolódó cikkeink:

3000 tonna csővezeték beépítése a terv
A helyére került a Rosztov-4 nukleáris blokk kupolája
Rosztov hármas blokk – már áramot termel
Indulhat a Rosztov 3-as blokk
Rosztov hármas blokk- befejezték a berakást
Elkezdődött az orosz Rosztov-4 atomerőmű konténment fedelének behelyezése


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére