Menu

Jön az újabb atommeghajtású hadihajó

Jön az újabb atommeghajtású hadihajóÚjabb atommeghajtású hajóval bővülhet az orosz hadiflotta.

 

A tervek szerint 2017 végén kezdődik meg a szentpétervári Északi Hajógyárban egy újgenerációs torpedóromboló első példányának építése, és – mint Viktor Csirkov admirális, az orosz haditengerészet főparancsnoka elmondta – az elsődleges elképzelések szerint ennek működtetéséről egy nukleáris reaktor gondoskodik majd. A jelek szerint a hadvezetés az atommeghajtású változat mellett döntött, noha az orosz védelmi minisztériumban tavaly ősszel még azt közölték, hogy egy gázturbinás verzión is dolgoznak.

Az orosz hadiflottában – a több mint negyven atom-tengeralattjáró mellett – ez lenne a második aktív nukleáris meghajtású felszíni hajó az 1989-ben még Jurij Andropov néven vízre bocsátott, majd 1993-ban Nagy Péterré átkeresztelt cirkáló után. Az Északi Flotta vezérhajójaként szolgáló Nagy Péterhez hasonló, óriási, 25 ezer tonna vízkiszorítású atommeghajtású hadihajóból összesen négy épült, de már csak egy maradt hadrendben.

A korábban közzétett tervek arról szólnak, hogy – a már a tervasztalon lévő prototípussal együtt – a jövőben tizenkét, úgynevezett Leader osztályú, 14 ezer tonna vízkiszorítású torpedóromboló csatlakozhat hozzá: hat az Északi, hat pedig a Csendes-óceáni Flottánál. Az új hajó az elképzelések szerint több rendeltetésű lesz, és korszerű légvédelmi fegyverzete alkalmassá teszi arra, hogy akár a világűr alacsonyabb rétegeiben lévő célpontot is megsemmisítsen.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére