Menu

Kísérletezz a CERN-ben!

Szeretnél a CERN-ben kísérletezni?Diákok számára nyílik lehetőség az Európai Nukleáris Kutató Szervezetben, a CERN-ben történő kísérletezésre.

 

A nagy hadronütköztetőről (LHC) ismert intézmény, a CERN, fennállásának 60. évfordulója alkalmából pályázatot hirdetett, melynek lényege, hogy egy szerencsés csoportot választanak ki a pályázat keretében, aki kísérletezhetnek az intézmény falain belül. Jelentkezni január végéig lehet itt. A pályázaton 16 évesnél idősebb diákok vehetnek részt. Egy csapat legfeljebb 30 tanulóból és legalább egy felnőttből állhat. A CERN Genf melletti központjában maximum kilenc diák és két felnőtt végezheti majd el a kísérletet a kiválasztott projekt keretében.

A diákoknak január 31-ig kell regisztrálniuk, ennek során meg kell osztaniuk a szervezettel, miért hiszik, hogy kísérletüket el kellene végezni a világviszonylatban vezető részecskefizikai központban. Ha minden elindult, akkor 2014. március 31-ig egy részletesen kidolgozott tervet várnak a CERN tudósai, akik a motiváció, a kreativitás, a megvalósíthatóság és a tudományos munkára való képesség alapján ítélik meg a benyújtott pályamunkákat.

A CERN fizikusai pontosan az elé a bizottság elé tárják majd a projekteket, amely az összes kísérleti tervet elbírálja a Szuper Protonszinkrotron (SPS) és a Protonszinkrotron (PS) nevű részecskegyorsítók esetében.

A győztes csapat július és szeptember között teljes felszereltség mellett végezheti el kísérletét, ráadásul az iskolásokat fizikusok, mérnökök, informatikusok segítik az adatgyűjtésben és -kiértékelésben.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére