Menu

Korszerűbb fűtőanyagot szállít Paksra a TVEL

Korszerűbb fűtőanyagot szállít Paksra a TVEL
A Paksi Atomerőmű 2014 októberétől az atomerőmű 3-as blokkjában megkezdi az új típusú, nagyobb dúsítottságú fűtőanyag használatát és az átállást az eddigi, egyéves üzemanyag-átrakási ciklusról a 15 hónaposra, amivel növekvszik az erőmű működésének gazdaságossága.

 

A Roszatom nukleáris fűtőanyagot gyártó vállalata, a TVEL az MVM-mel állapodott meg az új fűtőanyag használatáról.

A magyar felügyeleti szerv, az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezte, hogy októbertől az új kazettákat használják a harmadik reaktor blokkjában, amelybe 12 új fűtőelem kerül. A tervek szerint 2015 januárjától fokozatosan állnak át a korszerű fűtőanyag alkalmazására a többi paksi atomreaktorban is.

A második generációs fűtőanyagkazettákban a korábbi 4,2 százalék helyett 4,7 százalékos dúsítottságú urán-235 izotópot használnak. A módosított üzemanyag jobb fogyasztási és üzemeltetési tulajdonságokkal bír, így javítja az atomerőművek gazdaságosságát.

A második generációs orosz nukleáris fűtőanyagot sikeresen használják Oroszországban, Csehországban, Szlovákiában és Finnországban is. Az 1999-ben kötött kétoldalú megállapodás alapján a TVEL biztosítja az üzemanyagot a paksi atomerőműnek a reaktorok teljes élettartama alatt, 2037-ig. A TVEL tavaly 83 millió euró értékben szállított nukleáris fűtőanyagot Paksra.

 

Kapcsolódó cikkeink:

SAP-díj a TVEL-nek
A TVEL holland kísérleti reaktornak szállít üzemanyagot
Fűtőanyag- feldolgozás – új központ, új technológia


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére