Menu

Közös kutatásokkal új technológiákért

Ernest Moniz - közös kutatásokkal új nukleáris technológiákértKormányközi egyezmény szabályozza mostantól Oroszország és az Egyesült Államok együttműködését a tudományos kutatások, a nukleáris és energetikai fejlesztések területén. Az erről szóló dokumentumot hétfőn, Bécsben írta alá Szergej Kirijenko, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója és Ernest Moniz amerikai energetikai miniszter.

 

Az okmány – amely egy korábbi, az atomenergetikai kooperációról szóló általános megállapodás továbbfejlesztésének tekinthető – lehetőséget teremt a két ország laboratóriumai közötti kapcsolattartásra. Ennek célja, hogy közösen folytassanak a jövőbeni technológiák kidolgozását célzó alkalmazott és alapkutatásokat. A szerződés olyan területeken nyit lehetőséget a hosszú távú együttműködésre, mint a polgári atomenergetika, az atomerőmű-tervezés, új nukleáris fűtőanyagok fejlesztése, általában a nukleáris tudomány, az atom- és sugártechnológia alkalmazása a gyógyászatban és az iparban vagy a radioaktív hulladékok kezelése. A megállapodásról kiadott közleményében a Roszatom hangsúlyozza, hogy az aláírók továbbra is különös figyelmet szentelnek a nukleáris és sugárbiztonság ügyének, valamint annak, hogy megakadályozzák az atomfegyverek terjedését a világban.

Dr. Ernest Moniz 1973-tól a Massachusettsi Műszaki Egyetem karának fizika professzora volt. 1995-től két éven keresztül a Tudomány- és Technológiapolitikai Hivatalnál dolgozott. 1997-től lett az amerikai energiaügy minisztere.

 

Kapcsolódó cikkek:

Oroszország-USA: még dolgoznak a konkrétumokon
Bangladesben is munkához lát a Roszatom
Globalizálódik a Roszatom


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére